RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Savner fersk fisk og frukt i butikken

Foto: Art of Taste
Sist oppdatert:
Mer ferskvarer, god frukt og fisk. Nordmenn vil helst ha norsk mat i dagligvarehyllene, men pris og kvalitet er vel så viktig. Hva synes du?

Nordmenn sier seg sånn passe fornøyd med utvalget i dagligvarebutikken. Men vi vil gjerne har større mangfold, og flere og bedre ferskvarer.

Det konkluderer en rapport fra de såkalte «Matpolitiske forbrukerpaneler», som ble overlevert til landbruksminister Lars Sponheim tirsdag.

- Vi hadde kanskje ventet at det ville bli litt mer klaging på dårlig utvalg, men kanskje er det vanskelig å gi uttrykk for savn når man ikke har et sammenligningsgrunnlag, kommenterte prosjektleder Ellen Bjørkum i forbindelse med rapportfremleggingen.

Rapporten som omhandler fremtidens matvaremarked er den andre rapporten som blir lagt fram av forbrukerpanelene. Samlet deltar 63 personer i forbrukerpanelene, spredd over totalt sju fylker. Rapporten har blitt utarbeidet av Forbrukerrådet.

Generelt uttrykkes det ønske om mer ferskvarer og mindre bearbeidede varer. Folk ønsker seg friske grønnsaker i butikkhyllene, og bytter det gjerne ut med endeløse variasjoner av frosne grønnsaker og hermetikk.

Flere forbrukerpaneler ønsker seg også bedre utvalg av norsk frukt.

- Flere sier at landet vårt bugner av frukt i sesong, men at de knapt ser noe til den i butikkene, kommenterer Bjørkum.

Fisk står også høyt på ønskelisten, og da i fersk form. Det synes å være et paradoks at vi i Norge ikke klarer å tilby god fersk fisk til en rimelig penge, tatt i betraktning den voldsomme kystlinjen, poengteres det i rapporten.

- Folk uttrykker også at de synes det er vanskelig å bedømme kvaliteten på fisken, og at de dermed er avhengig av tillit til den som selger fisken, sier Bjørgum.

Et annet ønske som virker å stå sterkt blant forbrukerne er økt tilgang til lokalproduserte matvarer. Det er en utbredt oppfatning at kvaliteten på maten øker når mellomleddene fjernes.

Norsk mat står høyt i kurs, og forbrukerpanelene trekker fram at norsk mat i seg selv er et konkurransefortrinn i butikkhyllene.

- Vi opplever norsk mat som tryggere og renere enn de utenlandske alternativene, sier Bjørgum.

Samtidig påpekes det at stillingen til norsk mat ikke er så sterk at forbrukerne velger det dersom kvaliteten er dårligere enn de utenlandske alternativene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere