RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Schibsted i milliardkamp

Sist oppdatert:
Schibsted forsøker seg igjen på finske Alma Media, og byr nesten seks milliarder for selskapet som regnes som nøkkelen til makten over Nordens to største tv-kanaler.

Schibsted lanserer et frivillig bud på alle aksjene i finske Alma Media til en verdi av 705 millioner euro – 5,8 milliarder kroner. Dermed skrur Schibsted-sjef Kjell Aamot skruen enda tettere i kampen om makten i Nordens tv-marked.

- Julaften
- Det er ikke julaften ennå, men vi tenkte å komme med en overraskelse allerede nå, sa konserndirektør Sverre Munch i Schibsted på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Han opplyser at Schibsted har vært en mindre aksjonær i Alma Media lenge, og at man ønsker å videreutvikle selskapet med dagens ledelse.

Schibsted-ledelsen understrekte på pressekonferanse at man ser dette som en mulighet som åpner seg på det nordiske tv-markedet, en mulighet for å få en betydelig posisjon.

Kjøre over Bonnier
Schibsted forsøkte også i sommer å kjøpe seg opp i det finske selskapet, men mislyktes. Svenske medier mente da at Schibsted i all hemmelighet forsøkte å kuppe det nordiske tv-markedet, og planen skulle være å kjøre over svenske Bonnier.

Bonnier eier nemlig 33 prosent av Alma Media, som igjen ses som nøkkelen til makten over to av Nordens største tv-kanaler, TV 4 i Sverige og MTV 3 i Finland.

Alma er viktig for Bonnier fordi mer enn halvparten av mediekonsernets TV4-eierskap ligger her.

Tidligere denne måneden kjøpte Schibsted seg opp til tredje største eier i svenske TV 4 for en pris på nesten tre milliarder kroner. Kjell Aamot og co sitter nå 20,1 prosent av aksjene i den svenske tv-kanalen.

Det har tidligere vært spekulert i om Schibsted ville sikre seg en andel i danske TV 2 da kanalen ble privatisert i forrige måned, men mediehuset la likevel ikke inn bud da det ble klart at den danske staten ville beholde en stor del av eierskapet selv.

Må godkjennes
Gjennomføringen av tilbudet forutsetter at Schibsted oppnår mer enn 1/3 av stemmene i Alma Media. I tillegg kommer andre generelle vilkår vanlig for denne typen transaksjoner. Schibsted finansierer kjøpet gjennom nye lånefasiliteter i Danske Bank/Fokus Bank og Nordea.

Det har ikke tidligere vært kontakt med Alma Media om intensjonen om dette tilbudet, heter det i en melding fra Schibsted.

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere