RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se opp for skattefristelsen

Foto: Øyvind Ludt (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Fornøyd etter å ha sjekket skatteoppgjøret? Du kan ha krav på mer.

Torsdag morgen la Skatteetaten ut skatteoppgjøret til 2,5 millioner nordmenn. Om lag 2,1 millioner av disse får igjen penger på skatten. De bør være ekstra på vakt.

- Vi ser at mange unnlater å sjekke skatteoppgjøret sitt, og det gjelder nok spesielt dem som har fått penger tilbake på skatten. Da er liksom «jobben gjort», sier fagsjef i Skattebetalerforeningen Gry Nilsen, til Skattebetaleren.

- Det er nemlig ikke gitt at du har fått alt du har krav på. Se gjennom en gang til og sjekk fradragene, oppfordrer privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger.

(se tips til sjekk av fradrag nederst i artikkelen).

Klag innen 10. august
Mener du det er feil ved likningen, for eksempel feil skatteklasse, inntekt, formue, fradrag eller beregninger av skatter og avgifter, må du sende inn klage innen 10. august.

- Fristen er satt til et stykke ut i august, slik at det skal være mulig å klage også for dem som tar sommerferie, sier informasjonsdirektør i Skattedirektoratet Lise Halvorsen til NA24.

For dem som får skatteoppgjøret først til høsten, nærmere bestemt 10. oktober, er klagefristen 10. november. De som må vente med oppgjøret er hovedsakelig skatteytere med ektefelle som driver næringsvirksomhet, de som har fått utsatt frist og selvangivelser som ikke er ferdig behandlet.

Slik klager du
Du kan klage i eget brev til ditt regionale skattekontor (adressen finner du her) og også på nettet.

Skjemaet for å klage finner du her: RF-1117 «Klage på likning»;

Fyll ut det ut og send inn online. Du kan også skrive ut klagen i altinn.no og sende den i brev til skattekontoret. I klagen bør du beskrive hva du mener er feil med oppgjøret og også begrunne klagen.

Dette bør du sjekke:
Ifølge privatøkonomiekspert Rune Pedersen bør du først sjekke fradrag som ikke er forhåndsutfylt. De viktigste er:
* Fagforeningskontingent
* Utgifter til barnepass
* Gaver til frivillige organisasjoner og til forskning
* Pendlerfradrag
* Reisefradrag
* Sykdomsfradrag
* Fradrag som følge av endret sivilstatus.

Kan utgjøre over 100.000
- Spesielt pendlerfradrag, reisefradrag og endring av sivilstatus kan utgjøre store summer i for mye betalt skatt dersom du glemmer, sier Pedersen.

- Du skiller mellom pendler- og reisefradrag?

- Vel, et reisefradrag inngår vanligvis i ett pendlerfradrag. Men ett pendlerfradrag kan også inneholde fradrag for kost og losji. Til sammen kan et slikt fradrag komme på godt over 100.000 kroner i løpet av ett år, minner Pedersen om.

Beløpene blir også store for dem som blir aleneforsørgere eller får barn.

- De nye fradragsrettighetene som oppstår for disse vil utgjøre mange tusen kroner, sier han.

Et annet fradrag som folk lett kan glemme er renter på private lån.

Flere tips
Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen minner om enda et fradrag som det kan være lett å glemme. Det dreier seg om fradraget som heter «Underskudd til fremføring».

- Hvis du hadde et så stort fradrag, for eksempel tap på salg av aksjer, at du kom under null i inntekt for ligningsåret 2008, kan du føre underskuddet til fradrag i 2009, sier Nilsen.

- Dette gjelder vel stort sett bare aksjespekulanter med mye penger?

- Nei da, dette kan også skje med personer som i en forbigående periode har liten inntekt - for eksempel en student som har kjøpt seg leilighet og derfor får store rentefradrag samtidig som inntekten er begrenset, sier Nilsen.

Oppdager du at du har glemt et fradrag i flere år, er det også håp.

- Du kan faktisk be om å få fradragene fra tidligere år godkjent på årets selvangivelse. Du kan ikke kreve det, men du kan be om det, sier Nilsen.

Tidligere i år avslørte en undersøkelse utført av Skatteetaten at mange glemmer å sjekke at de er i riktig skatteklasse.

Har du krav på Skatteklasse 2, men lignes i klasse 1, taper du 11.424 kroner.

Les mer om dette her: Syv av ti sjekker i skatteklassen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere