RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Selger strøm til kostpris

(Scanpix)
Knallhard priskonkurranse gjør at flere store leverandører nå selger strøm uten å tjene ett øre. – Markedet i år har vært forferdelig, sier en aktør. Sjekk de billigste leverandørene her.

Gjennomsnittsprisen på strøm faller for niende uke på rad. Det viser ferske tall fra Konkurransetilsynet.

Snittprisen falt til 46,12 øre per kilowattime denne uken, marginalt ned fra forrige uke. Til sammen har 25 leverandører endret i pris den siste uken, de fleste har varslet nedgang.

Prisene på vei opp
Men mye tyder nå på at prisnedgangen er i ferd med å komme til en slutt. På kraftbørsen Nord Pool har prisene steget den siste uken, og forventningene i markedet tyder på at råvareprisene skal fortsette videre opp.

- Over en god tid nå har vi sett en utvikling med fallende priser som følge av at usikkerheten om kring ressurssituasjonen i vinter har blitt dempet. Den siste tiden har frafall av produksjon fra kraftverk i Sverige presset prisene opp igjen, sier adm. direktør i Energibedriftenes Landsforening, Steinar Bysveen, til TV 2 Nettavisen.

Lite tro på sjokkpriser
Bysveen vil ikke spå om prisene framover. Risikoen for at vi vil få se rekordpriser som i fjor er imidlertid liten, mener han.

- De siste beregningene viser at det er om lag 10 prosent sjanse for å vi får en ressursknapphet som i fjor vinter, sier Bysveen.

- Alt er avhengig av værutviklingen. Produksjonsevnen i Norge varierer med pluss minus 25 prosent avhengig av om det er et tørt år eller vått år, og det er på volum. På pris kan det slå mye verre ut, legger han til.

Selger til kostpris
Hydro Texaco har satt opp prisen med 0,5 øre per kilowattime den siste uken. Likevel selger de strøm med null i margin.

- Det har vært en oppgang i markedet, og det har ikke vært mulig å holde prisene på det nivået vi hadde i forrige uke, sier markedsansvarlig for strøm i Hydro Texaco, Iren Aanonsen, til TV 2 Nettavisen.

Hydro Texaco tar 46,00 øre per kilowattime, det kvalifiserer til en fjerde plass når landets rimeligste leverandører rangeres. Aanonsen innrømmer at det har vært vanskelig å profilere seg som rimelig i sommer.

- Markedet i år har vært helt forferdelig, det har vært nesten umulig å tjene penger, sier hun.

Mye å spare
Samtlige strømleverandører i landet ligger nå med en pris under 50 øre kilowattimen. Flere har kuttet betydelig i prisene den siste uken.

Forskjellen mellom dyrest og rimeligst blant de landsdekkende leverandørene er nå 7 øre. Holder den forskjellen seg gjennom et år vil det utgjøre 1400 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere