RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Sen likningslevering gir gebyrsmell

Sist oppdatert:
Det kan koste deg mange tusenlapper ikke å overholde tidsfristen på selvangivelsen. I fjor punget vi ut med over 41 millioner kroner på grunn av sen levering.

Siste frist for å levere selvangivelsen for lønnsmottakere og pensjonister er 30. april. For næringsdrivende er fristen 31. mai.

Dersom du ikke leverer innen den tid, vil gebyrene raskt balle på seg.

- Det var i fjor 26.180 personer som ikke hadde levert innen fristen. Det er omtrent på samme nivå som årene før, sier informasjons direktør Lise Halvorsen i Skattedirektoratet til TV 2 Nettavisen.

Dyrt å være treg
Disse betalte til sammen inn 41,1 millioner kroner i forsinkelsesavgift.

Forsinkelsesavgiften avhenger av hvor sent du leverer.

Dersom du leverer innen en måned etter fristen, er avgiften én promille av nettoformuen, og to promille av nettoinntekten. Ved levering mer enn en måned etter fristen, er avgiften én promille av nettoformuen samt én prosent av nettoinntekten.

Venter du til etter utgangen av august, og mer enn to måneder etter utsatt frist, må du betale én promille av formuen og to prosent av inntekten i forsinkelsesavgift.

Leverer næringsdrivende selvangivelsen mer enn to måneder etter fristen, er avgiften én promille av nettoformuen og to prosent av inntekt.

Tilleggsskatt som merkes
Dersom du ikke sender inn selvangivelsen før kunngjøringen av skatteoppgjøret i begynnelsen av oktober, regnes den som ikke levert.

- De som ikke leverer i selvangivelse i det hele tatt, blir skjønnsliknet og får tilleggsskatt, opplyser Halvorsen.

I fjor fikk 25.000 personer tilleggsskatt.

Det regnes også som ikke levert hvis du har glemt å skrive under på papirselvangivelsen. Leverer du elektronisk, regnes pinkode og fødselsnummer som underskrift.

I tillegg har du ikke levert dersom du har oppgitt uriktige eller ufullstendige opplysninger.

Tilleggsskatt regnes vanligvis som 30 prosent av den skatt som er eller kunne vært unndratt. Men gjør du noe som regnes som grovt uaktsomt eller forsettelig kan du ilegges tilleggsskatt på inntil 60 prosent.

Leveres selvangivelsen likevel innen utløpet av klagefristen, som er i slutten av oktober, faller tilleggsskatten bort. I stedet må du betale en forsinkelsesavgift.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere