RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sentralbanker svikter dollaren

Sist oppdatert:
Flere sentralbanker har i stort omfang solgt dollar og kjøpt euro. Dette kan bidra til å forverre den økonomiske situasjonen i USA.

Til nå har utenlandske investorer, i stor grad sentralbanker, finansiert det eksploderende underskuddet på det amerikanske handelsbalansen ved å kjøpe amerikanske verdipapirer, for eksempel statsobligasjoner.

Men fallet i dollarkursen har gjort dollarinvesteringer til en svært blandet fornøyelse de siste årene.

Nå viser en fersk undersøkelse at 70 prosent av sentralbankene sier de har økt sin eksponering mot euro i stedet for dollar de siste to årene, og de indikerer at de vil fortsette å gjøre det, melder Financial Times.

Undersøkelsen, som er utført av analysefirmaet Central Banking Publications, viser en markant holdningsendring til dette spørsmålet de siste to årene. I denne perioden har dollaren falt med rundt en tredjedel i verdi mot euro.

- USA kan ikke ta støtten til dollaren for gitt, sier Nick Carver i Central Banking Publications til Financial Times.

I november advarte også den amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan om at det var grenser for utlendingers vilje til å finansiere underskuddet på den amerikanske handelsbalansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere