RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sentralbanksjef går etter finansskandale

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Italias finansbanksjef Antonio Fazio går av etter en bankskandale som har rokket tilliten til det italienske finansmiljøet.

Den italienske sentralbanken bekrefter ifølge internasjonale nyhetsbyråer at Fazio trekker seg, etter intenst press.

Problemene begynte i juli da politiavlytting avslørte at han i skjul grep inn og favoriserte den italienske banken Banca Popolare Italiana i en oppkjøpsstrid med nederlandske ABN AMRO. Begge bankene forsøkte å få kontroll over italienske Banca Antonveneta.

Innsidehandel
I tillegg til innblandingen i oppkjøpsstriden, er Fazio ifølge meldinger i media under granskning for mulig innsidehandel i tilknytning til den samme situasjonen.

Sjefen for Banca Popolare Italiana, Gianpiero Fiorani, er en personlig venn av Fazio. Fiorani ble i forrige uke arrestert, mistent for underslag og markedsmanipulasjon.

Sentralbanksjefens innblanding i denne saken har skapt stor uro i finansmiljøet. Mange mener det viser at landets finansmyndigheter er proteksjonistiske på vegne av sine egne banker, noe som hindrer konkurransen i landets finansnæring.

ABN Amro ga opp oppkjøpsforsøket.

Granskes
Fazio trekker seg i forkant av en politisk prosess i Italia som kunne endt med en lovendring for å kunne fjerne sentralbanksjefen, som i dag er utnevnt på livstid.

Fazio (69) har ledet sentralbanken siden 1993, og er også i styret for den europeiske sentralbanken.

EU-kommisjonens konkurranseovervåkere har startet granskning av hva som skjedde i den betente oppkjøpsstriden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere