RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ser oljeprisen over 100 dollar

Sist oppdatert:
Meglerhuset Goldman Sachs tror oljeprisoppgangen tidligere i høst bare var en forsmak.

HOUSTON (TV 2 Nettavisen): Goldman Sachs tror på en fire- til femårig oppangsperiode for oljeprisen, og viser til utviklingen i etterspørselen i forhold til tilbudet av olje, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Vi er uenige i det som ser ut til å være en stadig vanligere oppfatning, at råoljeprisene nådde sine toppnivåer tidligere i 2005, mener Goldman Sachs, som er en gigant innen handel med råvarer som olje.

Goldman Sachs tror vi i løpet av de neste fire årene vil se pristopper så høyt som 105 dollar fatet.

Goldman Sachs var i mars ute med en lignende spådom, og traff godt, på kort sikt.

Topp i høst
Fra en oljepris rundt 50 dollar fatet i vår, steg den til en topp rundt 70 dollar i forbindelse med orkanødeleggelsene i USA i slutten av september.

Deretter falt prisen markant tilbake, men har siden slutten av november steget igjen. Et fat nordsjøolje for levering i januar koster tirsdag 59,30 dollar fatet, en oppgang på nesten 10 prosent siden en bunn i slutten av november. Samtidig har gassprisene i USA steget til nye rekorder de siste dagene, drevet av kaldt vær, som øker forbruket av gass til oppvarming.

20 prosent høyere pris neste år
Goldman Sachs spår en snittpris neste år for den amerikanske referanseoljen WTI på 68 dollar fatet. Hittil i år har dette snittet vært 56,59 dollar, ifølge Reuters. Prognosen innebærer dermed en prisøkning på 20 prosent fra 2005 til 2006.

Denne amerikanske oljen koster gjerne et par dollar mer enn nordsjøolje.

Goldman Sachs tror ikke OPEC klarer å øke produksjonen nok til å dempe priseffekten av en stadig økning i etterspørselen, og føler seg ganske sikre på dette, ifølge Reuters.

OPEC har i år produsert mer enn på 25 år. Meglerhuset ser sterk etterspørsel i både USA, Kina og India.

Selv om Goldman Sachs medgir at en stadig høyere pris til slutt vil dempe etterspørselen, tror meglerhuset ikke vi er der ennå.

Ser økende etterspørsel
Det internasjonale energibyrået IEA, en gruppe som organiserer de store oljeforbrukerne i Vesten, økte i dag sitt anslag på etterspørselsveksten.

IEA tror nå verdens oljeetterspørsel neste år vil øke med 2,2 prosent. Tidligere var anslaget 2,0 prosent.

Slik er verdens oljeetterspørsel, ifølge IEA:

2004 - 82,2 mill. fat pr. dag
2005 - 83,4 mill. fat pr. dag
2006 - 85,2 mill. fat pr. dag

I november økte verdens oljeproduksjon med 1,3 millioner fat pr. dag til 85,0 millioner fat pr. dag, primært på grunn av at produksjonen i Mexico-golfen fortsetter å ta seg opp etter orkanødeleggelsene, ifølge IEA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere