RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sexskandalen som kan ramme hele verden

Foto: JAVIER SORIANO (AFP)
Sist oppdatert:
Denne mannens libido kan få enorme konsekvenser.

Statsminister, landets kanskje rikeste og mediemogul.

Italias Silvio Berlusconi har det siste døgnet måttet se at kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's overraskende kuttet sin vurdering av landet og fortsatte å ha et negativt syn, noe som indikerer at ytterligere kutt kan være på vei.

Dette sprer mer uro i finansmarkedene og kan bidra til at eurokrisen slår ut i full blomst.

Les mer: Europa nærmere stupet

Skandale i sentrum
Ser man bort fra Hellas, er Italia det landet i eurosonen med høyest gjeld. Den er på vel 1.900 milliarder euro tilsvarende 120 prosent av landets økonomi. Ifølge S&P er Italia det landet med høyest gjeldsbyrde av alle land med ratingen A, og de venter at gjelden vil vokse mer enn de tidligere har sett for seg.

Sentralt i byråets vurdering er den skrøpelige koalisjonsregjeringen og at politiske motsetninger i parlamentet fortsatt vil begrense regjeringens muligheter til å møte både innenlandske og utenlandske makroøkonomiske utfordringer.

Men i stedet for å samle landets folkevalgte ledelse i en tid med krise, er fokuset rettet mot statslederens eskapader og hans evne til å lede landet.

- Det har neppe styrket tilliten til landet at koalisjonsregjeringen har hatt store interne stridigheter i full offentlighet. Dessuten har Berlusconi måttet forsvare seg i en stadig større prostitusjonsskandale, noe som distraherer regjeringsarbeidet og svekker statsministerens personlig troverdighet, melder sjeføkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets.

Berlusconi har alltid gitt vitsemakere og aviskommentatorer mye å drive med, men aldri har han klart å få så mye oppmerksomhet som de siste årene.

Fotoavsløring
Skandalen det er snakk om ble et faktum på forsommeren 2009, da det ble publisert kontroversielle nakenbilder i Villa Certosa, som er Berlusconis residens på Sardinia. Bildene ble ulovlige å publisere i Italia, etter at mediemogulen Berlusconi fikk retten med på sensur. Det hørte imidlertid ikke den spanske storavisen El Pais på, og trykte bildene.

I forbindelse med festene skal Berlusconi ha brukt statlige fly som transport for å bringe prostituerte, venner, artister, dansere og TV-stjerner til Sardinias Costa Esmeralda-flyplass. Et forhold han da ble siktet for og som opposisjonen nå krever en høring på.

Blant jentene som skal ha vært med på den fotograferte festen er Noemi Letizia, som han selv har beskrevet å ha et uskyldig forhold til, men som fikk mye omtale da han stilte i hennes 18-års dag. En annen av de som ble avbildet på Sardinia er den tidligere tsjekkiske statsministeren Mirek Topolánek.

Berlusconis kone gikk etterpå offentlig ut og krevde skilsmisse på grunn av dette, samtidig som hun sa at Berlusconi ikke gadd å være til stede i bursdagene til sine egne barn.

Den siste tiden har det så kommet frem, i en pågående rettssak, at den italienske forretningsmannen Gianpaolo Tarantini skal ha rekruttert 30 jenter til å delta på Berlusconis private fester. De skal ha blitt valgt ut på bakgrunn av utseende og alder, og en del av dem skal ha fått betalt for å ha sex med Berlusconi.

Selv om Berlusconi ikke er siktet i denne saken har det kommet frem at han, i en teipet telefonsamtale, skryter av at han kun maktet å nedlegge åtte kvinner på en natt.

Ikke første gang
Dette er langt fra første gang han har vært koblet til grums.

I løpet av sine tre regjeringer har han kommet med en rekke krumspring for å skjerme seg selv fra juridisk granskning av korrupsjon, regnskapsjuks og skattesvik.

Han har også, i et av Europas viktigste land, brukt egne medier, han kontrollerer det aller meste av både privat og statlig TV, for å fremme seg selv og sin politikk.

Fornærmelser i kø
I hele sitt offentlige liv har Berlusconi kommet med kraftige utspill.

Flere ganger har han hevdet at kinesiske kommunister kokte barn for å lage gjødsel. Romano Prodi, som vant valget mot Berlusconi i 2006, hadde det kommunistiske partiet som en del av sin plattform.

Et tysk medlem av EU-parlamentet kalte han en nazistisk vakt i en konsentrasjonsleir.

Den finske presidenten Tarja Halonen mente Berlusconi at han kunne overbevise med sin playboy-sjarm.

Barack Obama, omtalte han som «solbrun». Så nøyde han seg ikke bare med Obama - han benyttet også anledningen til å omtale hans kone, med det samme.

«Jeg skal hilse fra en mann, som heter, som heter.......eller vent, det er en som er solbrun. Barack Obama!»

Og han fortsatte:

«Dere vil ikke tro det, men to av dem gikk ned til stranden for å ta solbad, fordi hans kone er også solbrun», sa Berlusconi, og høstet latter fra sine partifeller.

Så vekket han harme hos store deler av landets feminine befolkning. Årsaken skyldes følgende kommentar han kom med på et TV-program rettet mot den tidligere ministeren Rosy Bindi.

«Du har alltid vært vakrere enn intelligent».

Heller ikke eurosonens mektigste leder, tyske Angela Merkel, skal ha sluppet unna Silvios skarpe tunge.

Henne skal han flere ganger ha omtalt som «Culona inchiavabile» i et telefonintervju i juli. Intervjuet ble tatt opp grunnet en etterforskning knyttet til utpressing mot Berlusconi.

Litt omskrevet betyr dette utrykket en person med en stor bakdel som man ikke kan ha sex med, noe som neppe er med på å bedre Italias allerede frynsete rykte hos tyskerne.

Seg selv, derimot, har han beskrevet som italiensk politikks svar på «Jesus» og som «Supermann».

Kan true eurosonen
Spørsmålet etter at S&P kuttet landets rating, er om finansmarkedene nå vil vende tommelen ned og sende renten landet må betale så høyt at det ikke er bærekraftig.

For å hindre at denne renten skal nå nivåer som ikke er bærekraftige har den europeiske sentralbanken (ESB) foretatt store støttekjøp av italienske statsobligasjoner, slik at renten faller.

- Kjøpene i forrige uke beløp seg til 9,8 milliarder euro, og dermed har ESB støttekjøpt italienske og spanske obligasjoner, for opp mot 80 milliarder euro siden de gjennopptok sine obligasjonskjøp i august, melder Handelsbanken Capital Markets.

De mener at bligasjonskjøpene ser mer og mer ut som en feilstlått strategi.

- Økningen i rentene på italienske obligasjoner tyder på at flere og flere mistenker at landet ikke vil klare å kontrollere sin enorme gjeld, og da hjelper det lite om ESB støttekjøper.

Det kan i så fall utløse en full kollaps i eurosamarbeidet, da gjelden regnes for å være så stor at den ikke kan bli dekket av de andre medlemslandene.

Skulle det gå mot en konkurs i Italia er det skummelt for flere land. Statskonkurser har nemlig en tendens til å smitte kjapt fra land til land.

For eksempel spredte konkursen i Mexico på 80-tallet seg til statskonkurser i utrolige 70 land.

Berlusconi selv har i hvert fall avvist at han vil trekke seg - til tross for at landets økonomiske utvikling har vært elendig i alle hans perioder som statsleder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere