RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Shell nedjusterer nok en gang

Foto: Erik Johansen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Shell-ledelsen ser seg nødt til å nedjustere olje- og gassreservene enda en gang etter å ha gått grundig gjennom påviste reserver i alle verdenshjørner.

Shell sjokkerte en hel verden da selskapet innrømmet å ha overvurdert sine egne olje- og gassreserver tidligere i år. I løpet av noen få hektiske uker stupte aksjekursen med 25 prosent.

Da nedjusteringen av reservene ble gjort i Shells regnskaper, varslet ledelsen samtidig en detaljert gjennomgang av alle de påviste reservene på verdensbasis.

Nå er brorparten av jobben gjort, og Shell-ledelsen ser seg nok en gang nødt til å foreta en nedjustering. Nøyaktig hvor stor nedjusteringen er blir ikke offentliggjort før tidlig i 2005, men Shell indikerte torsdag at det kan bli snakk om 900 millioner fat oljeekvivalenter. Det tilsvarer cirka 6,3 prosent av selskapets påviste reserver på verdensbasis.

Shells revisjonsteam har til nå undersøkt 8 milliarder av Shells totale reservebeholdning på 14,35 milliarder oljeekvivalenter. Først når de gjenstående reservene er grundig gjennomgått, vil den endelige nedjusteringen bli offentliggjort.

Shell-sjef Jeroen van der Veer medgir at han er skuffet.

- Jeg er selvsagt skuffet over at den grundige revisjonsprosessen vi har gjennomført har identifisert potensielle nedjusteringer av reservene, sier han i en pressemelding i forbindelse med at Shell torsdag la fram regnskapstallene for tredje kvartal.

Shell hadde et nettooverskudd justert for engangsposter på 4,41 milliarder dollar i kvartalet, og det var i overkant av det analytikerne på forhånd hadde spådd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere