RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX

Sier tvert nei til lønnskutt

Sist oppdatert:
Lederen i SAS’ personalklubb, Asbjørn Wikestad, fnyser av ledelsen krav om et lønnskutt på 5 prosent for alle ansatte.

SAS-ledelsen presenterte onsdag morgen en plan for å slå sammen Braathens og SAS i Norge. Med på kjøpet fikk de SAS-ansatte dette utspillet fra hovedkontoret i Stockholm:

Tjener 22.000 i snitt

«Løsningen forutsetter effektiviseringstiltak og at det blir etablert nye avtaler med medarbeiderne om reduserte lønns- og arbeidsvilkår for å skape den nødvendige lønnsomhet og konkurransekraft.»

Medlemmene i SAS’ personalklubb har en gjennomsnittlig månedslønn på knapt 22.000 kroner. Noe lønnskutt kommer ikke på tale, ifølge leder Asbjørn Wikestad.

- Det må folk ha for å kunne leve et anstendig liv, sier han til TV 2 Nettavisen.

Ille ute

Wikestads medlemmer gikk med på et nulloppgjør i fjor. Også i 2001 og 2002, som var redselsfulle år for luftfarten, var utbyttet magert. Wikestad sier han er mer enn villig til å diskutere nye tiltak for å gjøre SAS mer konkurransedyktig.

- Det vi har forpliktet oss til, er å fortsette arbeidet med å senke kostnader per produsert enhet. Vi har allerede oppnådd masse siden 2001, og kostnadene har kommet ned. Men lønnskutt er uaktuelt, konkluderer han.

Ifølge klubblederen har SAS-ledelsen signalisert et lønnskutt på 5 prosent over hele fjøla. I tillegg kan det bli diskusjon om de ansattes pensjons- og forsikringsordninger.

- Alt dette er uaktuelt å røre ved, fordi vi ligger på så lave nivåer fra før. Har ikke en bedrift råd til å betale minstelønn i en bedrift, er vi ille ute, sier Wikestad, som ikke tolker utspillet fra SAS-ledelsen som noe ultimatum.

- Vi får ta dette som en del av tarifforhandlingene til våren, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere