RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sirup-telefon fra Nokia

(Nokia)
Sist oppdatert:
Nokias nye 9500 Communicator har vært etterlengtet i flere år. Men selv med den nyeste teknologien går det for treigt for mobilen. Les hva Nokia 9500 kan brukes til.

Med fullt tastatur og massevis av kontorapplikasjoner skulle Nokia 9500 vært et must for alle jobbrukere, men i stedet blir det hele en treig affære.

Masse teknologi
9500 er oppfølgeren til 9210, en mobil som raskt ble superpopulær hos mange businessbrukere ikke minst på grunn av et fullverdig tastatur.

Nokias oppfølgermobil har derfor vært etterlengtet, særlig ettersom finnene har lovet mye kul teknologi innebygd i 9500.

Og listen er imponerende – på papiret: Innebygd trådløst nettverk Blåtann, Edge, mer minne og massevis av kontorapplikasjoner.

Særlig den trådløse nettverks-funksjonen har vært grunnen til at mange gleder seg til 9500 kommer på markedet.

Dessverre lover Communicatoren mye mer enn den holder.

Med en mini-prosessor på 150 MHz er 9500 rett og slett ikke rask nok til å behandle store datamengder, og resultatet er at du sitter og irriterer deg over hvor utrolig treg telefonen er.

Trådløst
Det gjør også at det innebygde trådløse nettverket ikke blir like spennende som det kunne vært. 802.11b skulle gitt deg en teoretisk datahastighet på 11 Mbit i sekundet, men fordi 9500s prosessor er så svak, blir ikke hastigheten utnyttet.

Du får altså ikke noe raskere surfing på internett via det trådløse nettet, men det blir i alle fall billigere å laste ned data om du ikke har noe imot å vente.

En ting som fungerer bra på 9500 er e-post, og du kan åpne vedlegg og jobbe med disse på communicatoren.

Det store tastaturet gjør det enkelt å ta notater på møter, jobbe med Word- eller Excel-dokumenter eller skrive tekstmeldinger.

Supre skjermer
Nokia 9500 har to skjermer av meget bra kvalitet, og kan brukes i både åpen og lukket tilstand.

I lukket versjon har du kun tilgang på enkle menyer og valg – mye som Nokias aller billigste versjoner.

Det som er merkelig, er at om du vil skrive sms med det vanlig nummertastaturet så virker ikke ordboken.

Irriterende når du bare har én hånd ledig.

Også i lukket tilstand virker telefonen treg, og du taster ofte inn feil valg og dobbelttrykk fordi telefonen reagerer så tregt.

I åpen stilling har du en stor og deilig skjerm som det er en fryd å lese e-post og nettsider på, og brukergrensesnitt er enkelt og lettfattelig.

Designmessig er ikke 9500 noen vakker telefon. Den er stor og klumpete som de fleste profftelefonene, men vi har aldri før opplevd at folk tar feil av mobilen og fjernkontrollen vår.

Konklusjon:


Likevel, vi ville ikke brydd oss om designet dersom telefonen hadde fungert like bra som den ser ut til å gjøre på papiret.

Dersom tastatur er viktig for deg og du ikke bryr det om at telefonen bruker mye tid, kan Nokia 9500 Communicator være et greit valg.

Men til tross for innebygd nettverk og supertaster, 9500 når ikke opp til de andre mobilene i sin klasse. Sony Ericssons P910 og Qtek 9090 er bedre eksempler .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere