RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Siste runde i Finance Credit

Sist oppdatert:
Norgeshistoriens største bedragerisak går fredag inn i siste og avgjørende runde når førstestatsadvokat, Morten Eriksen, innleder sin prosedyre i straffesaken mot Finance Credit-gründer Trond Kristoffersen.

I over to måneder har dommer Torstein Hellesnes i Oslo tingrett administrert den første og største av rettssakene mot personer og selskaper i kjølvannet av sammenbruddet i Finance Credit-systemet for snart to år siden.

Dom i saken er ikke ventet før etter sommerferien. Og utfallet av den, vil få stor betydning for Trond Kristoffersens kompanjong, Torgeir Stensrud, som til tross for samme tiltale har sluppet å stå i retten sammen med Kristoffersen.

Derimot har han vært på hyppig besøk som vitne, en rolle også Kristoffersen vil få når saken mot Stensrud kommer opp til høsten.

Store penger

For Økokrim og bankene er det av stor betydning å få Kristoffersen dømt for bedrageri mot bankene for i alt 1,4 millioner kroner. Selv har Kristoffersen innrømmet økonomisk utroskap mot selskaper i Finance Credit-sfæren, men ikke erkjent straffskyld i forhold til bankene.

Strafferammen for de to forhold er den samme, men for de sivile saker som er varslet i ettertid betyr en bedrageridom noe helt annet enn utroskap innenfor Finance Credit-systemet.

Økokrim har fulgt opp bankenes krav om erstatning fra Trond Kristoffersen i størrelsesorden 1,4 milliarder kroner. Men Kristoffersen har i øyeblikket ikke nåla i veggen, med mindre det skulle være noe i aktoratets gjentatte påstander om at det finnes midler vel forvart på kontoer Kristoffersen kan ha i et eller annet skatteparadis.

Men Økokrim har ikke maktet å føre bevis for påstandene. Men uansett midler er det viktig for bankene at både Kristoffersen og Stensrud blir dømt til å betale erstatning.

Over til revisor

Det er revisjonsselskapet KPMG bankene vil forsøke å få dømt til å betale dersom utfallet av sakene mot Kristoffersen og Stensrud blir slik de håper. Søksmålet som er reist mot KPMG er på hele 1,4 milliarder kroner.

Før bankenes søksmål mot revisorselskapet kan behandles, må imidlertid KPMG finne seg i søksmål også fra bostyret i Finance Credit som ble etablert bare noen dager etter at de to gründerne var pågrepet og siktet.

Hvis bostyret vinner fram, blir bankenes erstatningskrav redusert med et tilsvarende beløp.

Men først skal Oslo tingrett gjennom en drøy uke med prosedyre fra statsadvokatene Morten Eriksen og Elisabeth Roscher i Økokrim og de to forsvarerne, advokatene Anders Brosveet og Jan Heftye Blehr.

Spesiell prosedyre

I straffesaker skal det normalt skilles klart mellom bevisføring og prosedyre, men i Kristoffersens sak har partene hele tiden gjensidig beskyldt hverandre for å blande kortene.

Og noe av årsaken til dette er den uvanlige beslutning om å holde Kristoffersen i varetekt mens hovedforhandlingene pågår. To ganger har Oslo tingrett avgjort at han skal settes på frifot, og to ganger er retten blitt overprøvd av Borgarting lagmannsrett.

Det har skapt store problemer både for forsvarerne og den tiltalte at de ikke har kunnet forberede den kompliserte saken skikkelig. I prosedyren er imidlertid dette et viktig poeng. Og det svekker ikke forsvarernes argumenter at Oslo tingrett to ganger tidligere har gitt dem rett.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere