RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Sjefen tjener fett på skuddår

Sist oppdatert:
AS Norge tjener 10 milliarder kroner på skuddåret. Den ekstra dagen flytter nemlig flere røde dager til lørdager og søndager. Taperen er deg som må jobbe tre ekstra dager uten å få ekstra betalt.

- For å være helt ærlig tror jeg ikke arbeidsgiverne faktisk er klar over dette, sier sjeføkonom i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, Lars Haartveit, til Kanal 24.

Fordi det er skuddår havner både 1. mai og juledagene midt i helgen da de fleste av oss har fri.

Statistisk Sentralbyrå har tatt frem kalkulatoren og regnet ut at de ekstra arbeidsdagene tilsvarer en økning i Brutto nasjonalprodukt på 10 milliarder kroner. Bedriftene får mer i pengekista og staten får mer i skatt.

- Kalendereffekter er noe som kommer og går. Så derfor er ikke dette noen grunn for oss arbeidsgivere til å være snillere for eksempel i lønnsoppgjøret, sier Haartveit til kanalen.

Men det tar lang tid før arbeidstakerne får tatt igjen noe av det tapte. Neste år blir det ingen bedring, sier forlagssjef Erik Mathiesen i Almanakkforlaget:

- Vi må vente helt til 2013 for å få maksimal uttelling. Da faller nyttårsdagen på en tirsdag, 1. mai på en onsdag, 17. mai på en fredag og juledagene på onsdag og torsdag.

Og det går lang tid mellom hver gang kalenderen er så vennlig mot arbeidstakerne. Neste gang alle de bevegelige helligdagene faller midt i uka er i 2086.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere