RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjefene dropper fastrente

Norsk næringsliv styrer klar av fastrente, selv om de aller fleste sjefene tror på renteoppgang neste år.

Til tross for at syv av ti bedriftsledere forventer renteøkning de neste 12 månedene, ville kun 31 prosent valgt fastrente dersom bedriften skulle ta opp lån i dag.

54 prosent ville valgt flytende rente, mens 15 prosent er usikre.

Det viser en ny undersøkelse DnB NOR har gjort blant 1 900 små og mellomstore bedrifter.

Flest vil ha flytende rente
Selv med dagens lave fastrentetilbud og forventninger om økt rente neste år ville majoriteten av bedriftene foretrukket flytende rente dersom de skulle tatt opp et nytt lån i dag.

Næringslivet i Finnmark og Nord-Trøndelag er mest fristet av fastrentetilbudet. Her vil henholdsvis 44 og 41 prosent av de spurte bedriftslederne valgt fastrente. I Vest-Agder og Aust-Agder svarer henholdsvis 22 og 23 prosent det samme.

- Til tross for at næringslivet forventer renteøkning i løpet av det neste året, viser undersøkelsen at bedriftsledere kalkulerer med at flytende rente er mer lønnsomt enn fastrente i det lange løp, sier Leif Teksum, konserndirektør for Bedriftsmarkedet i DnB NOR.

Tror på rentehopp
I undersøkelsen svarer 71 prosent av bedriftslederne at de forventer at renten vil øke i løpet av de neste 12 månedene, mens 25 prosent ikke tror det og fire prosent er usikre.

Den siste tiden har det imidlertid spredd seg usikkerhet i markedet om renteframtiden. Når Norges Bank avholder hovedstyremøte onsdag ettermiddag tror de færreste en endring i renta, men en rekordlav inflasjon har lagt press på sentralbanken, og enkelte analytikere spør at Svein Gjedrem i dag vil signalisere mulighet for rentekutt på nyåret.

Forskjeller i ulike bransjer
Undersøkelsen fra DnB Nor viser samtidig at det er betydelige holdningsforskjeller til fast eller flytende rente avhengig av hvilken bransje bedriften tilhører.

Primærnæringene er langt mer opptatt av forutsigbar rente enn resten av næringslivet. Her foretrekker annenhver bedriftsleder fastrente, mens i tjenesteytende sektor ville bare hver fjerde bedrift valgt det samme.

Jo større bedriften er, desto mer tilbøyelig er man til å velge flytende rente. Kun 26 prosent av de større bedriftene ville valgt fastrente, mens 35 prosent av de aller minste bedriftene ville valgt det. Det er 13 prosent mer sannsynlig at en kvinnelig bedriftsleder foretrekker fastrente sammenlignet med hennes mannlige kolleger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere