RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjeføkonom vil ha lavere prismål

Sist oppdatert:
Nordeas sjeføkonom Steinar Juel vil sette målet for prisveksten ned til 2 prosent. Han mener det ikke er noen grunn til at Norge skal sikte mot høyere prisvekst enn utlandet.

Sjeføkonomen vil at Norges Bank skal sikte mot en prisvekst på 2 prosent i stedet for 2,5 prosent.

- Begrunnelsen for å holde på 2,5 prosent prisvekt som mål er ikke til stede i det hele tatt. Vi har det høyeste prismålet i Europa, og Norges Bank har signalisert nokså dogmatisk at prisveksten skal opp. Det er riktig å heller sette 2 prosent som mål for prisveksten, sier Juel til Aftenposten.

Han mener det vil være mer troverdig å ha et mål på 2 prosent prisvekst når Norges viktigste handelspartnere har det. Det betyr i følge Juel også at vi ikke trenger å skape en særnorsk høy inflasjon.

- 2 prosent som mål vil derfor trolig skape mer stabilitet i finansmarkedene og når det gjelder produksjon og sysselsetting, sier han.

Målet for prisveksten på 2,5 prosent er høyere enn både i Sverige, i euro-området og i Storbritannia. Den europeiske sentralbanken skal sikte mot en prisvekst under 2 prosent, mens Sverige og Storbritannia har et prismål på 2 prosent

I morgen møtes det nyvalgte hovedstyret i Norges Bank for å fastsette renten.

I Nordeas nye prognoser for økonomien ut 2005, spår banken et nytt kutt i styringsrenta ned til 2 prosent. Om ett år regner Nordea med at Norges Banks rente er økt til 2,5 prosent.

Økonomene i Nordea ser ut til å være mer positive når det gjelder de økonomiske utsiktene for 2004 enn de var i september i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere