RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjekk de beste aksjefondene

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Oslo Børs har ikke ligget så høyt som nå på nesten tre år. For enkelte aksjefond betyr børsoppgangen en økning på nesten 160 prosent.

Mandag brøt hovedindeksen på Oslo Børs for første gang 200 poeng-grensen siden juni 2001.

På ett år har indeksen steget fra 97,72 poeng til gårsdagens sluttkurs på 200,60 poeng. Dette vil si en økning på nesten 97 prosent siden slutten av februar i fjor.

Børsoppgangen er gode nyheter for deg som har sparepenger i aksjefond. De norske aksjefondene som har gjort det best det siste året er typiske konjunktur-fond. Det vil si fond som gjør det bra i oppgangstider og dårlig i nedgangstider.

Sundal Collier Aktiv Acc best i test

Øverst på Morningstar sin liste over de beste fondene det siste året troner Sundal Collier Aktiv Acc, med en avkastning på nær 160 prosent.

Sundal Collier Aktiv Acc er et eksempel på fond som gjør det bra når børsen stiger, men som sliter når pilen peker nedover. For tre år siden opplevde fondet en negativ avkastning på nesten 15 prosent.

- Sundal Collier Aktiv Acc er et fond som er veldig syklisk innrettet. Selskapene som fondet investerer i tilhører sektorer der inntjeningen er konjunkturavhengig, slik som IT, olje og shipping, forteller forvalter Steinar Strømnes i Sundal Collier til TV 2 Nettavisen.

Høy risikoprofil

Sundal Collier Aktiv Acc investerer kun i norske aksjer, og fondets risikoprofil er moderat til høy. Selskapene det er puttet mest penger i er Data Respons, Current, Kitron, Telenor og Norman. Men Strømnes trekker frem RCCL og Norske Skog som suksesselskaper i porteføljen.

Også Sundal Collier Norge Acc gjør det godt, og ligger hakk i hæl med listetoppen. På tredje plass kommer Globus Norge Acc.

Listebunn har også vekst

I den andre enden av skalaen er Terra Vekst Acc. Fondet ligger dårligst an i forhold til vekst de siste 12 månedene, men har likevel steget med nesten 68 prosent.

Administrerende direktør Stig Reier Sandhaug i Terra Fondsforvaltning As forklarer bunnplasseringen med at Terra Vekst Acc investerer hovedsakelig i det nordiske aksjemarkedet, men inntil 50 prosent kan plasseres i utenlandske aksjer.

Fondet vil derfor avvike betydelig i forhold til andre fond som har et norsk investeringsmandat, påpeker han. I perioder der Oslo Børs utvikler seg vesentlig bedre enn andre børser, vil derfor fondet av naturlig grunner ikke følge avkastningen på Oslo Børs.

Terra Vekst Accs fem største plasseringene er i Nokia, Tandberg, Assa Abloy, Storebrand og Telenor.

På nest siste plass er Pareto Aksje Norge Acc.

Minst tre år igjen med oppgang

Til tross for den kraftige børsoppgangen det siste året, tror likevel Strømnes at det er mer å hente.

- Vi tror på oppgang også fremover, veksten vil vedvare de neste årene. Historisk sett går det fire til seks år fra konjunkturbunn til -topp, og vi nådde bunnen i mars i fjor, påpeker forvalteren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere