RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjekk den prisforskjellen

Foto: Nils Collett Vogt (NA24/montasje)
Sist oppdatert:
Bensinprisen stuper etter rekordnivå.

I lys av den siste tids uroligheter i Nord-Afrika og Midtøsten har oljeprisen steget voldsomt på veldig kort tid. Oljeprisen ser ut til å stabilisere seg på et nivå godt over 100 dollar fatet. Som en konsekvens av den høye oljeprisen har også pumpeprisen på bensin krøpet oppover.

Torsdag forrige uke skrev NA24 om en pumpepris på nesten 14 kroner, 13,85 kroner, ved Esso i Trondheimsveien. Utviklingen i dette området har gått i motsatt vei enn resten av markedet. Mandag morgen solgte denne stasjonen til stor glede for publikum bensin fra 12,66 kroner per liter. Dette er et prisfall på hele 1,19 kroner på kun fire dager.

Det er likevel få signaler som skulle tilsi en slik prisreduksjon. Listeprisen på bensin fra Statoil er i skrivende stund hele 13,98 kroner.

Les også: Tidenes dyreste drivstoff

Konkurransedyktige i de lokale markedene
- Det er ingenting ekstraordinært med lagerstatusen verken på ferdigraffinerte produkter eller råolje, som skulle tilsi en prissenkning, så det må være begrunnet i mikromarkedspåvirkninger, sier Torbjørn Kjus, oljeanalytiker hos DnB Nor, til NA24.

Heller ikke Exxonmobil sentralt vet helt hvorfor pumpeprisen er satt ned på denne stasjonen.

- Jeg har ikke oversikt over prisutviklingen på hver enkelt stasjon. Men generelt vil vi si at stasjonene våre skal være konkurransedyktige i de lokale markedene de opererer, sier Erik Hauge, assisterende informasjonsdirektør i Exxonmobil Norge, til NA24.

Likevel er det ikke slik at oljeprisen står eller faller på den geopolitiske utviklingen.

Store nok strategiske lagre
- Det er store nok strategiske lagre i OECD til å dekke opp Libyas produksjon og eksport i 1.200 dager, sier Kjus.

Til tross for lagerstatus er det ikke slik at Libya er helt uvesentlig i internasjonal oljesammmenheng. Landet står for 2 prosent av verdens oljeproduksjon. Og oljen som kommer fra Libya er i følge Kjus av en lett, søt kvalitet, ikke helt ulik Brent kvaliteten, indekskvaliteten fra Nordsjøen, eller WTI-kvaliteten som er indekskvaliteten for den amerikansk produserte råoljen. Ifølfge analytikeren inneholder denne oljen veldig lite av de tunge og sure komponentene som trekker prisene på råoljen ned.

Oppslag i internasjonal media om at det igjen blir eksportert olje ut ifra Libya, har Kjus liten tro på at kommer til å påvirke bildet, som danner den internasjonale oljeprisen i særlig grad.

- Jeg tror ikke det kommer noen større volumer fra Libya, på en stund eller før Gaddafi er borte. Rett og slett fordi det er snakk om en situasjon hvor mottakerne av den oljen som kommer fra Libya må vite hvem de skal betale for oljen. En last med råolje er fort verdt mange millioner dollar, sier Kjus

Ikke bekymret
Analytikeren er heller ikke veldig bekymret for fremtiden i Saudi-Arabia.

- Jeg tror Saudi-Arabia tar situasjonen seriøst når de på sparket bruker 36 milliarder dollar på tiltak for å motvirke opprør. Men selv om det er høy ungdomsarbeidsledighet og mange frustrerte unge menn, så er de ikke sultne eller mangler helt essensielle ting på samme måten som i Egypt og Tunisia, sier Kjus.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere