RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjekk lønna til 1,3 millioner nordmenn

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX NORGE)
Sist oppdatert:
Og du trenger kun navnet på de du leter etter.

Det er fire uker til skatteoppgjøret offentliggjøres, men allerede nå kan norske statsborgere sjekke lønnen til alle offentlige ansatte.

Krever kun en epost
Alt du behøver å gjøre er å sende en e-post til arbeidsplassen til den ansatte.

Og du trenger kun navnet på den du vil vite lønnen til.

Din innsynsrettighet fremkom etter en vurdering Datatilsynet gjorde for Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) etter at en anonym person ba om innsyn i lønnslippene til seks navngitte Difi-ansatte. For ikke å gjøre feil undersøkte Difi med Datatilsynet om hva de kunne utlevere av opplysninger.

Dette betyr at du kan sjekke lønnen til cirka 1,3 millioner ansatte i staten og i kommunene.

Datatilsynet bekrefter
Svaret fra Datatilsynet var klart: En lønnslipp er i utgangspunktet offentlig informasjon, og det stilles ikke krav til at den som ber om innsyn må være navngitt eller måtte forklare hva man skal bruke opplysningene til.

Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet bekreftet overfor digi.no at dagens regler gjør at man kan kreve å få utlevert lønnsopplysninger.

- Ja, slik fungerer offentlighetsloven. Tanken er nok at skattebetalerne skal vite hva de betaler for.

Inntil videre kan du altså sjekke brutto lønn og skattetrekk. Tallene gir med det et mer korrekt bilde enn tallene fra skatteoppgjøret som kun gir netto lønn (etter fradrag) og betalt skatt.

Regjeringen endret reglene i 2011
- Saken om innsyn i lønnsopplysninger stilnet nok etter at det regjeringen foretok endringer i offentleglighetsloven høsten 2011. Nå kan lønnsoppgaver og fødselsnummer unntas for offentlighet. Det skal fortsatt gis innsyn i bruttolønn, opplyser Skåra til Nettavisen NA24.

Ifølge Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) er det ikke noe rush av henvendelser om lønnsopplysninger til departementets ansatte.

- Vi har kun mottatt et fåtall henvendelser om dette, sier seniorrådgiver ved FADs kommunikasjonsenhet Helge Kvandal.

Endringer i skattelistene
Regjeringen har også innført begrensninger på publiseringen av skattelistene. Noe som gjør at de kun vil bli tilgjengelige på skatteetatenes egne hjemmesider. Endringene innebærer blant annet at utregning av reell inntekt ikke lenger er mulig. Det vil heller ikke gå an å få ut lester over de med høyest eller lavest inntekt.

Første skatteoppgjør i år ble sendt ut mandag 25. juni. Deretter har det vært løpende oppgjør frem til siste oppgjør, onsdag 17. oktober. Fredag 19. oktober legges skatteoppgjøret ut på skatteetaten.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere