RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjekk skatten nå!

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Blir det restskatt eller en fet bunke penger til sommerferien? Sjekk nå.

Natt til tirsdag legger Skatteetaten ut selvangivelsen til om lag 4,4 millioner skatteytere på nett. Ved å logge deg inn på altinn.no, eller via skatteetaten.no, får du i løpet av tidlige morgentimer tirsdag tilgang til selvangivelsen for inntektsåret 2011.

Logg inn via Skatteetaten her.

Du kan dermed sjekke hvor mye Skatteetaten mener du skulle ha betalt i skatt i fjor og om det ligger an til restskatt eller penger til gode til sommeren.

Spent Skatteetat
I Skatteetatens kontorer landet rundt er spenningen stor før nattens frislipp.

– Det er alltid en begivenhet i etaten når vi legger ut selvangivelsen: Vi gleder oss og er spent, på samme måte som når vi legger ut skatteoppgjøret i juni og i oktober, sier kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten Astrid Bugge Mjærum til NA24.

– Jeg skjønner at dere er spent. Det har jo gått galt flere ganger tidligere, spesielt i 2011 da svært mange fikk problemer. Har dere god nok kapasitet i år?

– Dersom alle landets 4,4 millioner skatteytere logger seg på samtidig blir det problemer. Systemet er ikke dimensjonert for et så voldsomt trykk. Men systemet tåler et anselig antall tusen innlogginger samtidig, noe vi tror vil holde, sier Mjærum.

- For noen år siden gikk det an å sjekke selvangivelsen kvelden før annonsert tidspunkt. Blir det mulig i kveld?

- Nei, vi trykker ikke på knappen før i morgen tidlig. Nøyaktig hvilket tidspunkt kan jeg ikke røpe, men det blir i de tidlige morgentimer tirsdag, sier Mjærum.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Skal lette innloggingstrykket
Skatteetaten vet godt at nordmenn har høye forventninger til systemet og at mange blir skuffet dersom Altinn krasjer.

– Vi håper uansett på forståelse for at å bygge et system som takler 4,4 millioner simultane innlogginger hadde blitt uforholdsmessig dyrt, sier Mjærum.

En ny vri i år skal bidra til å lette trykket.

– Når systemet nærmer seg maksimum kapasitet vil vi legge ut en plakat med informasjon til nye som prøver å logge seg inn. De vil få beskjed om at kapasiteten er sprengt og en oppfordring om å logge seg inn senere, sier Mjærum og understreker at personlige skatteytere har hele seks uker på seg til å sjekke selvangivelsen før fristen går ut 30. april.

Fungerer tirsdag morgen
Ved 07.15 tiden tirsdag morgen hadde NA24s journalist ingen problemer med å logge seg inn via altinn.no. Systemet så ut til å fungere knirkefritt. Ved 08-tiden melder imidlertid flere brukere at innloggingen går svært tregt.

Frist 30. april
Dersom du ikke sjekker selvangivelsen betyr det at du går god for Skatteetatens forslag til selvangivelse. Etter 30. april blir da selvangivelsen din regnet som levert etter "stille-aksept"-prinsippet.

– Det er viktig at alle kontrollerer at beløpene i selvangivelsen stemmer overens med lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver og årsoppgaver fra banker, NAV, barnehage og så videre og at ingenting mangler. Hver enkelt av oss har ansvar for å sjekke at de forhåndsutfylte opplysningene i selvangivelsen er korrekte. Vi må også selv passe på at alle inntekter og fradrag er med, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Samtidig med utleggelsen på nett i natt sender Skatteetaten ut cirka fire millioner selvangivelser i posten.

Om lag 413.000 har bedt om å få selvangivelsen kun elektronisk. De får melding på sms og e-post om at selvangivelsen er tilgjengelig på skatteetaten.no. Dersom de ikke sjekker sin elektroniske selvangivelse innen sju dager får de tilsendt selvangivelsen på papir.

Lurer du på hvordan du logger deg inn i natt (eller i morgen tidlig)? Følg brukerveiledningen fra Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) enten du bruker MinID, Buypass ID eller Commfides e-ID.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere