RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjokk-kutter renten

Sist oppdatert:
Sentralbanksjef Svein Gjedrem slår til med et nytt rentekutt som ingen hadde ventet. Nå advarer finansministeren mot kjøpefest.

Norges Bank kuttet styringsrenta med 0,25 prosentpoeng ved dagens hovedstyremøte. Samtidig varsles det at grunnholdningen endres fra nøytral til en såkalt ”easing bias”.

Dermed anser sentralbanken at det er mer sannsynlig at den neste renteendringen blir ned enn opp. Gjedrem åpner derfor for flere rentekutt i tiden framover.

Dagens rente på 2,25 prosent er den laveste siden 1945.

Ventet uendret
De fleste hadde ventet at både rente og grunnholdning ble holdt uendret ved dagens møte.

– Det hadde generelt vært mulig å nå inflasjonsmålet på kortere sikt ved å endre renten raskere og sterkere. Det ville imidlertid kunne gi kraftigere utslag i produksjon og sysselsetting. Norges Bank har lagt til grunn at inflasjonsstyringen skal være fleksibel slik at både variasjon i produksjon og inflasjon tillegges vekt, heter det i pressemeldingen fra Norges Bank.

Samtlige analytikere ble tatt på senga da beskjeden kom klokken 14.

- Skikkelig overraskelse
- Dette var en skikkelig overraskelse, vi trodde de ville gi oss et forvarsel. Samtidig så har sentralbanken sagt at hvis prisstigningen ble for lav så ville de reagere, sier sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, til TV 2 Nettavisen.

Rentekuttet kom overraskende også i markedet. Kronekursen faller kraftig på beskjeden.

Advarer mot kjøpefest
Finansminister Per-Kristian Foss sier han venter at rentekuttet vil bidra til et gradvis oppsving for norsk økonomi.

- Norges Banks beslutning om å sette ned renten med ytterligere 0,25 prosentpoeng må ses i lys av den siste tids lave prisvekst, og at kronen har vist tegn til å styrke seg de siste ukene, sier finansminister Per-Kristian Foss.

- Rentenedgangen i 2003 og en markert svekkelse av kronekursen siden siste årsskifte vil bidra til et gradvis oppsving i norsk økonomi. Vi ser allerede tegn til at økningen i arbeidsledigheten stopper opp, sier Foss.

Samtidig advarer finansministeren mot at man planlegger sin fremtidige økonomi ut fra dagens rentenivå.

- Selv om alle med lån vil glede seg over synkende renter, er det grunn til å advare mot at man planlegger sin fremtidige økonomi ut fra dagens lave rentenivå, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere