RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjokkpris senket strømforbruket

Sist oppdatert:
På grunn av den svært høye strømprisen i fjor, har strømforbruket sunket dramatisk. Energisparetiltak for å redusere regningen og høyere temperatur er hovedårsaken til nedgangen.

Det totale strømforbruket i Norge ble i 2003 redusert med rundt seks prosent fra året før. Særlig sank forbruket for husholdningene og i tjenesteytende sektorer, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Det totale energiforbruket lå på omtrent samme nivå som året før.

Foreløpig tall for strømforbruk i husholdninger viser en nedgang på omtrent 11 prosent fra 2002 til 2003.

Hovedårsaken er sannsynligvis at mange gjennomførte sparetiltak for energibruk på grunn av sjokkøkningen i strømprisen fra 2002. Den totale strømprisen for husholdningene lå nemlig 35 prosent høyere i fjor enn året før. Den største oppgangen kom i begynnelsen av året.

De mest populære energisparetiltakene var etterisolasjon av boligen, senking av innetemperaturen og installasjon av varmepumpe.

I tillegg var temperaturen i fjor høyere enn vanlig. Ifølge Meteorologisk institutt var 2003 det sjette varmeste året siden målingene startet i 1867.

Den nest viktigste energikilden for husholdningene etter strøm er ved. Forbruket av ved steg med 14 prosent fra 2001 til 2002, og steg trolig også en god del i 2003 ettersom strømprisene hoppet til værs. Forbruk av parafin, fyringsoljer og fjernvarme i husholdninger steg med henholdsvis 15, 27 og 12 prosent fra 2002 til 2003.

Foreløpig energibalanse for 2003 viser en nedgang i husholdningenes totale energiforbruk på rundt syv prosent fra året før, men den reelle nedgangen er trolig mindre som følge av økt bruk av ved, pellets og briketter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere