RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjokktall for shopping

Sist oppdatert:
Ferske tall viser et kraftig fall i shopping-aktiviteten. Dersom dette stemmer, kan du glemme renteoppgang.

Omsetningsvolumet til detaljhandelsbutikkene gikk ned 3,9 prosent fra februar til mars i år, viser volumindeksen for detaljhandel justert for sesongvariasjoner fra Statistisk sentralbyrå.

På forhånd hadde økonomene ventet seg et fall på beskjedne 0,1 prosent, ifølge en rundspørring gjort av nyhetsbyåret TDN Finans.

Mistenkelige tall
Det er imidlertid vanskelig å sammenlikne fra måned til måned, på grunn av påsken. Det er nemlig vanskelig å korrigere for påskehandelen, og indeksen er derfor mer usikker enn i øvrige måneder, påpeker SSB.

- Vi er litt varsomme med å legge vekt på at detaljhandelen falt så mye, men det er ikke til å komme bort fra at tallene var svake. Men dagens tall veier opp for den gode veksten i forrige måned, så trenden er fortsatt en moderat vekst, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Aamdal mener Norges Bank må vente til april for å se utviklingen under ett, i forhold til videre rentesetting.

Enkelte eksperter mener også det har vært en endring i det norske handelsmønsteret, i retning av store innkjøp på salg i februar, og tilsvarende mindre handling i mars.

Tvilende
Markedet er dermed forsiktig med å ta omsetningstallene for god fisk.

Normalt ville et så kraftig og overraskende fall i detaljhandelen medført et solid fall i kronekursen og i markedsrentene, fordi det ville peke i retning av at Norges Bank ville holde renten lavt for å stimulere økonomien.

Et kvarter etter at tallene kom, har kronen ganske riktig svekket seg, men ikke mye. En euro koster nå 8,15 kroner, mot drøyt 8,13 kroner før tallene ble kjent.

Fall fra i fjor
Uten justering for sesongvariasjoner omsatte detaljhandelsbutikkene i volum for 0,8 prosent mindre i mars i år mot mars i fjor.

Volumetindeksen for klær, sko, elektriske varer, møbler og byggevarer trekker ned, mens dagligvarebutikkene og spesielt omsetningen i volum for butikker med nærings- og nytelsesmidler i spesialforretninger trakk opp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere