RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skal ta bidragsfuskerne

Sist oppdatert:
Regjeringen legger fram forslag om å gjøre innkrevingen av barnebidrag mer effektiv enn i dag. En ny lov skal blant annet gjøre det vanskeligere å skjule reell inntekt, og enklere å kreve inn bidrag av unnasluntrerne.

I dag krever Trygdeetatens innkrevingssentral inn bidrag på vegne av 166.000 barn. Selv om de fleste foreldre betaler som de skal, skylder bidragspliktige om lag 3 milliarder kroner.

Lovforslaget innebærer først og fremst en forenkling og modernisering av dagens regler. De nye tiltakene fokuserer særlig på å øke betalingsviljen hos skyldnere som har økonomisk evne til å forsørge sine barn, men ikke vil betale.

Innkrevingssentralen får nå bedre muligheter til å utføre sine oppgaver som innkrever av de pengekravene som har førsteprioritet i samfunnet, nemlig underholdsbidrag.

Her er forslagene til hva Trygdeetatens innkrevingssentral skal få gjøre:

- Etaten skal få adgang til å innkreve bidrag hos ektefelle/samboer eller nære slektninger når det foreligger mistanke om bidragsunndragelse ved at bidragspliktige arbeider tilsynelatende gratis i deres bedrift. Disse personene får også opplysningsplikt i forhold til innkrevingssentralen, og risikerer straff ved brudd på pliktene.

- Utvidet adgang til å motregne bidrag i den bidragspliktiges tilgodehavende hos det offentlige, for eksempel skatt, merverdiavgift, produksjonstilskudd og så videre.

- Utvidede virkemidler i forhold til arbeidsgivere som ikke trekker den ansatte i lønn for skyldig barnebidrag, eller ikke viderebetaler trukne bidragsbeløp til Innkrevingssentralen. Blant annet vil bidragsbeløp som er trukket bli bedre vernet mot arbeidsgiverens kreditorer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere