RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(www.skandia.se)

Skandia-topp går av

Sist oppdatert:
Styreleder Bengt Braun i Skandia trekker seg etter finansskandalen som har rystet Sverige. Tre tidligere direktører er anmeldt, og Skandia varsler erstatningssøksmål.

Det går fram av en børsmelding fra Skandia mandag morgen. Avgangen kommer etter at granskingsrapporten fra advokat Otto Rydbeck ble lagt fram i helga.

Skandia har samtidig bestemt seg for å kalle inn til en ekstraordinær generalforsamling. Björn Björnsson overtar styreledervervet inntil generalforsamlingen er avholdt.

Milliardbonuser

Skandia-skandalen har ballet kraftig på seg de siste dagene etter avsløringene om at 11 tidligere direktører har håvet inn bonuser på til sammen 3 milliarder kroner de siste årene.

Bedre ble det ikke da Dagens Industri denne uka avslørte at den nytilsatte konsernsjefen Hans-Erik Andersson faktisk fikk sparken da han forsvant ut av Skandia i 1999.

Nå tar styreleder Bengt Braun konsekvensen av avsløringene, og trekker seg fra vervet. Braun var nestleder i styret da de enorme bonusene ble utbetalt. Andersson beholder jobben etter helgas krisemøte.

Krass kritikk

I granskingsrapporten retter advokat Otto Lybeck knallhard kritikk mot flere av de ansvarlige i Skandia og datterselskapet Skandia Liv. Tidligere Skandia-topper gikk langt ut over sine fullmakter da selskapet bekostet oppussing av direktørenes luksusleiligheter og utbetalte bonuser i hundremillionersklassen.

De tre avgåtte direktørene Lars-Eric Petersson, Ulf Spång og Ola Ramstedt er anmeldt av sin arbeidsgiver, og Petersson og Spång får sparken. Skandia varsler samtidig at det trolig blir reist et erstatningssøksmål mot de tre.

Advokaten mener samtidig at dagens ledelse allerede er godt i gang med oppryddingsarbeidet, og oppfordrer Skandia og Skandia Liv til å samarbeide om å stille de ivolverte personene til ansvar. Skandia-skandalen kommer trolig til å rulle videre i det svenske rettsvesenet i flere år framover.

Granskingsrapporten fra advokat Otto Rydbeck skal legges fram på en pressekonferanse klokka 10.00 mandag. Tre timer seinere skal duoen Bengt Braun og Björn Björnson legge fram sin versjon av styrelederskiftet for pressen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere