RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skatteetaten snuser på Statoil

Sist oppdatert:
Ledelsen i Statoil fulgte ikke opp rapporten fra internrevisjonen om mulig lønnsjuks i selskapet. Nå har også skatteetaten fattet interesse for lønnsforholdene i Statoil.

Statoil-ledelsen har lovet full opprydding, og har mye å gjøre. Ikke bare Iran-skandalen skal oppklares, men også mulig misbruk av lønnssystemene er under intern gransking.

TV 2 Nyhetene vet at internrevisjonen allerede for en måned siden hadde sin rapport om det mulige lønnsjukset klar, men ingen i ledelsen ønsket da å ta saken videre. Først da saken ble offentlig kjent fikk granskingen ny fart.

Også skattemyndighetene venter nå spent på Statoils konklusjon.

Kan være skatteundragelse
- Denne saken i Statoil er lik for alle selskaper med utstasjonering av arbeidstakere. De må sørge for å gjøre det riktig. Hvis ikke, risikerer man en straffereaksjon, sier Kjell-Egil Førsund, direktør ved Sentralskattekontoret for utenlandssaker.

TV 2 Nyhetene fortalte sist fredag at syv av lederne i Statoils internasjonale avdeling granskes for mulig misbruk av ordningen for utestasjonering. Ansatte skal ha fått store tillegg i lønnen for å ha vært stasjonert i andre land, mens de i virkeligheten var i Norge. Dette kan være skatteunndragelse, mener skatteetaten.

- Hvis man har foretatt en feil innberetning, både i størrelse og hvor vedkommende arbeidstaker har oppholdt seg, da er det en sak for oss, sier Førsund til TV 2 Nyhetene.

Og saken behøver ikke å begrenses bare til norske skattemyndigheter. En ansatt som har delt inntekten mellom Norge og for eksempel England, må også betale skatt i England. Dette kan dermed bli interessant også for skattemyndigheter i utlandet:

Straffeskatt
- Vi har veldig god kontakt med utenlandske skattemyndigheter. Uansett hvor personen har vært, vil vi kunne få vite hva vedkommende har betalt i skatt i et annet land, sier Førsund.

Hvis det påvises skatteunndragelse, vil det bli ilagt straffeskatt til både arbeidsgiver og arbeidstaker. I grove tilfeller vil påtalemyndigheten overta saken.

Tause
Ifølge Statoil skal revisjonens rapport om mulig lønnsjuks i internasjonal avdeling være klar innen to uker. I mellomtiden har ledelsen lagt lokk på saken og begrunner det med hensynet til dem granskingen gjelder.

- Vi ser veldig alvorlig på denne saken. Ikke minst av hensyn til menneskene, har vi gitt dette høyeste prioritet, sier fungerende konsernsjef Inge K. Hansen.

Møtte ikke opp
Fra kilder i Statoil får TV 2 Nyhetene opplyst at samtlige sju ledere som granskes har vært innkalt for å forklare seg for revisjonen og en av selskapets advokater, men ingen har møtt. De skal alle ha vært på reise. Minst en av lederne skal alt ha betalt tilbake penger han urettmessig har fått utbetalt i lønn.

- Det vil jeg ikke kommentere det nå, sier Hansen.

De tillitsvalgte i selskapet er svært opptatt av at sjefene som nå granskes, skal bli møtt med samme tøffe reaksjoner hvis noe ureglementært har skjedd, som underordnede blir det, når de blir tatt i juks.

Kan det bli aktuelt med sanksjoner mot enkeltpersoner?

- Jeg vil ikke kommentere det nå. Vi må avvente konklusjonen fra internrevisjonen, sier Hansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere