RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skattehull kan bli gullgruve for rikinger

Foto: Christian Steffensen, TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
Regjeringens forslag i skattereformen kan sørge for at de oppstår et gedigent skattehull for Stein Erik Hagen og andre velbeslåtte over en kort periode. Her ser du åpningen som kan bli en gullgruve.

Skattereformen kan gi en dobbel gavepakke til Stein Erik Hagen, og andre finanskonger.

Det er allerede klart at utbytteskatten ikke vil bli innført før i 2006, og får regjeringen viljen sin blir det samtidig skattefritak for aksjeinntekter til aksjeselskap. Ideen er at pengene skal forbli i selskapene, og ikke løpe over i de private pengebingene til eierne.

Glippe
Men i regjeringens flytteplaner for skattebøren er tidsrammene ikke helt godt sammensatt. For mens skattefritaket for selskapene er foreslått innført umiddelbart, vil utbytteskatten for aksjonærene først trå i kraft fra 2006.

Dermed kan Hagen og andre krøsuser slippe skatt både når de selger aksjeposter, og når de tar ut gevinsten som utbytte i en periode på godt over ett år.

- Man kan tenke seg at disse selskapene har betydelige aksjegevinster frem til 2006 og så deler ut dette som aksjeutbytte - da vil altså gevinsten bli skattefri og ikke noe skatt på aksjeubytte, sier Fredrik Zimmer, professor i skatterett ved Universitetet i Oslo, til TV 2 Nyhetene.

- Hvorfor har man fått dette smutthullet?

- Oversett
- Jeg tror rett og slett at det er blitt oversett. Man har vært opptatt av noen hensyn når det gjelder iverksettelsen av aksjeutbyttebeskatningen og andre hensyn når det har vært spørsmål om iverksettelsen av dette skattefrihetsregimet og så har man formodentlig unnlatt å se dette i sammenheng, sier Zimmer.

Finanskomiteen har stilt seg bak regjeringens forslag om å innføre utbytteskatt for personlige skatteytere, bedre kjent som aksjonærmodellen. I sin innstilling har imidlertid finanskomiteen sendt den såkalte Fritaksmodellen tilbake til regjeringen.

Utredes videre
Fritaksmodellen innebærer at aksjeselskaper skal slippe skatt på all aksjeinntekt, samtidig som tap ikke blir fradragsberettiget lenger. Finanskomiteens innstilling her ga imidlertid ingen avklaring, og forslaget skal utredes videre av regjeringen i løpet av høsten 2004.

Skulle det forslaget bli banket igjennom vil det oppstå et skattehull, der blant annet Stein Erik Hagen kan slippe skatt i millionklassen ved salget av aksjeposten i Ica. For hvis forslaget om skattefritak for aksjeselskap gjennomføres, vil Hagens investeringsselskap Canica slippe skatt på salgsgevinsten. Samtidig gjør fritaket for utbytteskatt det mulig for Hagen å hente hjem milliardene uten å måtte skatte en krone.

Europeisk tilpasning
Tanken bak skattefritaket for aksjeselskaper er at Norge skal tilpasse seg reglene som gjelder i en rekke andre europeiske stater. Men i en overgangsperiode blir det altså svært lukrativt å selge unna aksjeposter, og å ta ut utbytte.

Hvis forslaget om skattefritak for aksjeutbytte for selskaper blir banket igjennom, vil det få tilbakevirkende effekt fra og med 26. mars 2004. Trolig vil et lovforslag bli presentert i statsbudsjettet i oktober.

For Rimi-Hagen blir det en avgjørelse i milliardklassen. Verdien av Hagens aksjepost i Ica er fortsatt uavklart. Mens Hagen har signalisert beløp opp mot 11 milliarder kroner, har de andre eierne i Ica nøyd seg med anslag på 7 - 8 milliarder kroner. Selv med de beskjedne anslaget vil dagens skatteregler medføre en skatteregning på 1,8 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere