RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Skattesmell for å bo i by

Sist oppdatert:
Folk som fra før må betale dyrt for å bo i by, får en ekstra straffeskatt i statsbudsjettet.

Den nye formueskatten for boliger er fornuftig tenkt, men utformingen er full av hull og urettferdigheter.

En familie som bor utenfor byene kan trylle bort en millionformue, mens skatteytere som bor i byen kan få en skattesmell.

Her kan du regne ut din boligformue:Boligkalkulator

Man kan være enig eller uenig i om Norge bør ha skatt på formue, men hvis man først skal ha formueskatt, er det fornuftig å legge reelle verdier til grunn.

Det bør ikke være forskjell på om du har pengene i banken, kjøper unoterte aksjer eller investerer i eiendom.

En omlegging som knytter boligformuen nærmere til reelle verdier er økonomisk fornuftig. Samtidig blir det for dyrt å taksere alle norske eiendommer, så derfor foreslår regjeringen sjablongregler som beregner verdien etter størrelse, alder og geografisk plassering.

Samtidig beholder man den såkalte «sikkerhetsventilen» som sikrer at skattyter maksimalt får en formue på 30 prosent av boligens reelle verdi.

I tillegg heves bunnfradraget, slik at ektepar kan trekke fra 1,4 millioner kroner før man får den skattepliktige nettoformuen.

Det dypt urettferdige er at dette i praksis er en skattesmekk for skattytere som må bo i en by, og en ditto skattepakke til folk som bor billig i distrikts-Norge.

Finansdepartementet har en egen tabell som viser at en 130 kvadratmeter, 15 år gammel bolig på Frogner i Oslo vil få en ligningsverdi på 1.320.000 kroner.

Om du bor i en identisk bolig i Sogn og Fjordane, blir ligningsverdien beregnet til 395.000 kroner.

Dersom begge ekteparene har 1,4 millioner kroner i annen formue, får Frogner-paret en formueskatt på 14.500 kroner på boligen sin - mens slektningene i Sogn og Fjordane slipper unna med 4.300 kroner for en identisk bolig.

PS: En gruppe slipper helt unna, og det er bøndene.

Eller som det heter i Statsbudsjettet: «Ideelt sett burde det også vært innført nye regler for å fastsette ligningsverdien av våningshus (...) siden skjevheten i ligningsverdiene for disse eiendomstypene trolig er minst like stor som for ordinære boliger. Det finnes imidlertid per i dag ikke god nok statistikk over omsetningsverdien av våningshus (...) til å kunne lage et tilsvarende sjablonsystem for disse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere