RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Thinkstock.com

Skattetriks for trege nordmenn

Sist oppdatert:
Fristen for å levere selvangivelsen gikk ut 30. april. Dette trikset gir deg masse ekstra tid.

Sparker du deg selv i foten fordi du ikke fikk endret opplysninger på selvangivelsen før fristen gikk ut 30. april?

Det er det liten grunn dersom du bruker et triks svært mange nordmenn benytter seg av.

Trikset går ut på å klage på skatteoppgjøret når du får det i juni. Skatteoppgjørene kommer puljevis fra juni og utover sommeren, men de fleste får oppgjøret like etter St. Hans.

Endre på selvangivelsen til langt ut i juli
Dersom du klager på skatteoppgjøret får du nemlig en frist på hele seks uker fra klagen er mottatt til å sende Skatteetaten opplysningene du glemte da fristen for å levere selvangivelsen gikk ut 30. april.

Det er ingen begrensninger i hva du kan klage på. Skatteetaten har gjentatte ganger overfor Nettavisen NA24 bekreftet at de er mer opptatt av at du skal betale riktig skatt ennå å tyne deg for mest mulig.

120.000 gjør det
Antallet nordmenn som leverte selvangivelsen elektronisk med endringer i 2012 var 560.000 og antallet som leverte med endringer på papir var 440.000. Cirka 100.000 nordmenn klager på selvangivelsen etter at oppgjøret er kommet.

Vi spør redaktør i Skattebetalerforeningen, Stig Flesland, om det er kurant å betrakte klagefristen som den reelle fristen for å levere endringer på selvangivelsen.

- Uproblematisk
- Den enkleste løsningen er å gjøre alt riktig den første gangen, altså når selvangivelsen leveres. Men dersom du skulle ha glemt noe, eller at et fradrag du har ført opp ikke har kommet med når du får skatteoppgjøret, er det uproblematisk å klage. Det er derfor ikke for sent å få med seg for eksempel et fradrag til flere tusen kroner selv om fristen for å levere selvangivelsen har gått ut, sier Flesland.

Å klage etter at oppgjøret er kommet er en kurant affære.

- Å klage krever ikke stort mer enn at du påpeker hva du mener er feil, og hva beløpet egentlig skal være – og at du underbygger dette litt. Det kommer hvert år nærmere 100.000 klager på skatteoppgjøret til Skatteetaten, og uten å ha statistikk på klagene vil jeg tro at en del av disse er ting som kunne ha vært endret i april, sier Flesland.

Kan være risikabelt for enkelte
Han minner om at det for enkelte kan være risikabelt å komme med endringer først ved en klage.

- Hvis det for eksempel har skjedd en feil som gjør at alle inntektene dine ikke kommer med i selvangivelsen, noe som ikke er uvanlig, risikerer du tilleggsskatt hvis du ikke korrigerer dette i selvangivelsen. Det er fortsatt 30. april som er den viktigste datoen – klagefristen er der som en mulighet til å klage på noe du mener er feil eller få med glemte poster, sier Flesland.

- Opptatt av riktig skatt
- Er det kurant å klage på skatteoppgjøret og dermed få gjort endringer man "glemte" ved innlevering 30 april?

- Vi er opptatt av at folk betaler riktig skatt. Hvis du oppdager feil etter at selvangivelsen er levert eller skatteoppgjøret er mottatt er det viktig at du melder i fra. Enten ved å rette opp feilen selv og få endret ligningen på den måten, eller ved å klage på skatteoppgjøret, skriver informasjonsrådgiver Anette Bjerke i en epost.

Hun minne rom at skattyter har plikt til å gi Skatteetaten opplysninger dersom det er feil i selvangivelsen som er levert.

- Opplysningsplikten gjelder både for informasjon som kan føre til mer og mindre skatt. Skatteoppgjørene kommer i puljer og de første får skatteoppgjøret 26 juni. Fristen for å klage på ordinær ligning er seks uker etter at skatteoppgjøret er sendt skattyter, skriver Bjerke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere