RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skremt Devold grep inn i laksesaken

Sist oppdatert:
Bare timer før forsvarssjefen skulle straffe seks toppoffiserer for smøring grep en redd Kristin Krohn Devold inn i saken.

Forsvarsministeren har bedt Forsvarsstaben om en ny rapport i saken.

Hun sikrer på denne måten seg selv mot mulig kritikk fra Stortinget. Kristin Krohn Devolds stilling henger i en svært tynn tråd, og hun godtok ikke at Forsvarsstaben tok denne avgjørelsen alene. Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, hadde staben ganske riktig ikke til hensikt å informere statsråden før offentliggjøringen.

Skulle kommet onsdag
Forsvarsstabens gransking og konklusjon skulle vært offentliggjort onsdag. Tirsdag fikk TV 2 Nettavisen gjentatte ganger opplyst at granskingsrapporten onsdag ville bli oversendt på forsvarssjef Sigurd Frisvolds bord, og at den var klar for offentliggjøring.

Det var på det tidspunkt heller ikke snakk om å klarere saken med departementet.

- Det er Forsvaret som håndterer denne saken nå, uttalte Geir Anda, sjef for Forsvarsstabens presse- og informasjonstjeneste, til TV 2 Nettavisen onsdag.

Dette er saken:

  • Ved tre anledninger har forsvarsleverandøren Thales invitert toppledere i forsvaret med på eksklusive fisketurer i lakseelven Orkla i Sør-Trøndelag.
  • De seks forsvarstoppene har nydt gratis opphold, bespisning og fiskerettigheter
  • Forsvarsstaben gransker nå de seks toppoffiserene for brudd på interne regler og tjenestemannsloven

Siden TV 2 Nettavisen i januar avslørte de kritikkverdige, og muligens ulovlige forholdene, har Forsvarsdepartementet, regjeringsadvokaten, Forsvarets generaladvokat og Forsvarsstaben alle vurdert smøresaken.

Opprinnelig avviste departementet at det ville involvere seg. Men i takt med nye avsløringer og et økende politisk press mot Kristin Krohn Devold i Stortinget, har forsvarsministeren engasjert seg dypt.

Hun har også søkt bistand hos regjeringsadvokaten.

Nå tyder alt på at hun har tatt full kontroll.

Stoppet opp
Forrige fredag oversendte generaladvokaten sin instilling i saken til generalinspektøren for hæren, Lars J. Sølvberg. I begynnelsen av uken leverte generalinspektøren deretter sin rapport til forsvarssjefen.

Geir Anda, avviser at det skal ligge politiske føringer bak at konklusjonen nå likevel lar vente på seg.

Han benekter også at departementet skal ha vært uenig i konklusjonene staben har kommet frem til.

- De har bedt om en redgjørelse, og den skal de få straks den foreligger, sier Anda.

Da saken først ble kjent, i slutten av januar, antok Forsvarsstaben at det ville ta et par-tre dager å gjennomgå saken. Nå, halvannen måned senere, er det fortsatt uklart når konklusjonene foreligger.

Ba om ny redegjørelse
Forsvarsstaben sendte for halvannen uke siden over en redgjørelse til Forsvarsdepartemetet, slik den ble bedt om i begynnelsen av februar. Nå ønsker departementet altså en ny redgjørelse.

- Det tar sin tid å gå gjennom sakskomplekset, og det jobbes det nå med, sier Anda.

Dersom saken ikke stoppet opp etter politisk press, er den naturlige konklusjonen at den stoppet opp etter uenighet mellom generalinspektøren og forsvarssjefen. Anda avviser også dette.

- Det er helt feil. Vi går nå gjennom saken, og det har tatt noe lengre tid enn ventet, sier Anda, som ikke ønsker å kommenterer når man forventer at en konklusjon kan foreligge.

Nye retningslinjer
I tillegg til å gi en redgjørelse for Thales-saken, har departementet på bakgrunn av TV 2 Nettavisens avsløringer, også bedt om innspill til en justering av det etiske regelverket.

«I sammenheng med ovennevnte skriftlige redgjørelse, ber FD også om at FST (Forsvarsstaben, red. annm,) vurderer hvorvidt eksisterende retningslinjer på området kan sies å være mangelfulle/uklare, og mottar gjerne forslag til forbedringer,» heter det i et brev fra departementet til Forsvarsstaben, datert 7. februar i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere