RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skryt for antikorrupsjon

Norge får ros for sin innsats mot internasjonal korrupsjon i en OECD-rapport som legges fram i dag. Røkke og sertifikatsaken trekkes fram som godt eksempel.

Det er OECDs "Arbeidsgruppe mot bestikkelser i internasjonale forretningstransaksjoner" som har skrevet rapporten, hvor blant annet Oslo-politiets jobb i båtsertifikatsaken mot Kjell Inge Røkke blir nenvt godt eksempel.

Utvalget konkluderer med at norske myndigheter i stor grad oppfyller sine forpliktelser etter "Konvensjon mot bestikkelse av utenlandsk tjenestemann". OECD har sett på lovverket, etterforskningen og den generelle holdningen nordmenn har til bestikkelser og korrupsjon.

- Dette er en hyggelig å få anerkjennelse for det arbeidet vi har gjort for å bekjempe korrupsjon i alle varianter. Men det er ingen grunn til å hvile på sine laurbær, sier justisminister Odd Einar Dørum til Aftenposten.

Norsk politi og påtalemyndighet er ikke så ofte involvert i saker om bestikkelser og korrupsjon som involverer utenlandske, offentlige tjenestemenn.

Men en av de mest omtalte sakene er Kjell Inge Røkkes såkalte sertifikatsak, hvor finanskjendisen og fire andre personer er tiltalte for korrupsjon. Røkke skal angivelig ha trengt et falskt svensk båtførerbevis, og kjøpte dette av en svensk sjøfartsinspektør for å kunne stå ved rore på sin båt Celina Bella. Saken skal opp for retten i høst.

Norge er det åttende land som har blitt gått så nøye etter i sømmene av OECD på dette området. Det finnes likevel ikke noen rangering av landene, fordi utgangspunktene er for ulike.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere