RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skyhøy grensehandel

Sist oppdatert:
I 2005 ligger det an til ny rekord i harryhandelen. I år vil vi bruke rundt 8,8 milliarder kroner på kjøpe kjøtt, flesk og sigaretter i Sverige.

Etter et fall i grensehandelen i 2004, er det igjen en økende strøm av handlelystne nordmenn som finner veien til svenske pol og matvarebutikker, skriver dn.no.

Direktør Thomas Angell i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) mener årsakene til den voksende grensehandelen er en sterk norsk krone, samt høyere prisforskjeller på grunn av avgiftsnivået i Norge.

- Prisforskjellene øker, og politikerne sitter med nøkkelen. Avgifts- og landbrukspolitikken bidrar til å få flere til å handle over grensen. Mye tyder på at alkohol vil bli enda billigere i Sverige, så nå må politikerne på offensiven for å bremse handelslekkasjen, sier Angell til nettstedet.

I første halvår i år brukte vi ifølge Statistisk sentralbyrå 4,35 milliarder norske kroner, opp 14 prosent fra samme periode i fjor. Ferske tall fra Turismens utredningsinstitut (TUI) i Sverige viser at nordmenn ventes å legge igjen rundt 8,8 milliarder norske kroner hos söta bror.

Det er 20 prosent mer enn i løpet av hele 2004.

Angell er enig i TUIs anslag, og tror på ny grensehandelsrekord i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere