RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slår alarm om Norges Bank

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Mener Norges Banks vaktbikkjer mangler kunnskap, uavhengighet og innsyn.

Tormod Andreassen i representantskapet i Norges Bank sier at organet mangler kunnskap, uavhengighet og innsyn til å føre kontroll med sentralbanken og oljefondet.

- Redusert til å strø på sand
Representantskapet skal føre tilsyn med at reglene for bankens virksomhet blir fulgt. Andreassen ble selv valgt inn i representantskapet i fjor, og for første gang retter han nå som sittende medlem i Norges Banks styrende organer kritikk mot banken i en bekymringsmelding.

- Sentralbanken er meget administrasjonsstyrt. Representantskapet er redusert til et sandpåstrøingsorgan, for å sette det på spissen, sier Andreassen til Dagens Næringsliv.

Svakt faglig tilsyn
Han advarer mot kombinasjonen av sterk administrasjon og lav kompetanse, samt manglende uavhengighet i styrende organer. Ifølge Andreassen fører det til svakt faglig tilsyn og kontroll med virksomheten.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem er også hovedstyrets leder og leder organet som skal føre tilsyn og kontroll. Andreassen sier en slik rolleblanding ville vært i strid med aksjeloven dersom Norges Bank var et privat selskap.

Avviser kritikken
Kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank avviser kritikken. Banken mener at den legger stor vekt på åpenhet og har sterkere innslag av ekstern kompetanse og kunnskap enn andre sentralbanker.

Nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, krever svar fra finansminister Kristin Halvorsen (SV) etter å ha lest Andreassens bekymringsmelding. Sanner foreslår at det opprettes et eget styre for oljefondet, og han vil ha bred diskusjon av tilsyn og kontroll med sentralbanken og oljefondet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere