RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

Slår tilbake mot Erna

Sist oppdatert:
NA24-kommentator Erna Solberg mener Jan Bøhler er en nisse på lasset. Nå slår Oslos Ap-topp tilbake.

Av: Jan Bøhler, leder for Oslo Arbeiderparti

Nå er Erna Solberg og Høyre også blitt imot nisser. Hun brukte sin første blogg på Nettavisen nylig til å kalle meg en nisse. Det har jeg ikke noe imot, for de nissene jeg har hørt om er varme og gavmilde og en del av den norske folkesjela.

Les Erna Solbergs kommentar hos NA24 her.

Jern-Erna derimot måtte bruke hele sitt landsmøte på å forklare at hun og Høyre egentlig ikke er så kalde som folk tror.

Det var ikke så rart etter at Høyre tapte 2005-valget aller mest på grunn av stormen mot deres stoppeklokke-omsorg. Som kjent innfører de i Oslo et system der hjemmetjenestene kuttes til margen med besøk hver 4. eller 5. uke, mens de eldre som ønsker noe bedre må betale fra egen lommebok. Daværende kommunalminister Jern-Erna forsvarte dette iherdig med at disse tjenestene «ikke er ment å fylle de sosiale behovene til de eldre» (VG 14/7-05).

Kall oss gjerne nisser, Erna, men vi mener det motsatte. Når eldre trenger hjelp til å få i seg maten for ikke å bli alvorlig underernærte, duger ikke stoppeklokka og taksameteret. Når de er ensomme og utrygge og trenger en prat eller hjelp til en spasertur, kan det ikke legges ut på anbud. Å møte slike sosiale behov er noe av kjernen i det vi kaller omsorg. Vi har velferdskommuner fordi ikke alt kan løses med marked og konkurranse.

Les Erna Solbergs kommentar hos NA24 her.

En annen god og folkekjær nisse er Høyres tidligere nestleder og ordfører i Tromsø gjennom 16 år, Erlend Rian. Da han i fjor sommer meldte seg ut av Høyre sa han det slik til NRK 20/6: «Jeg føler at partiet er blitt for hardt. Det preges av krefter som først og fremst teller kroner og øre – og ikke er opptatt av de myke verdier representert ved sosialpolitikk, helse og omsorg.» At Høyre har liten troverdighet på dette området ble også innrømmet i deres interne valgstrategi for 2005, der det ifølge VG 13/8-05 het at man helst ikke skulle snakke om helse og eldreomsorg.

Det er også mange alle tiders nisser på eldresentrene våre. Gode medmennesker stiller opp for å hjelpe hverandre med å skape varme og fellesskap i alderdommen. Til gjengjeld har de fått leie lokaler av Oslo kommune for nesten ingenting. Men så fant Høyre i 2002 på noe som heter eiendomsreformen. Alle som bruker kommunens lokaler skulle betale såkalt markedsleie. Dermed fikk flere eldresentre opptil åtte hundre tusen kroner i husleie, som «takk for innsatsen» fra Ernas parti. De har siden slitt hardt for å skaffe penger fra vaffelsalg og bydelsutvalg.

Noen av våre mest dyrebare nisser er de som kveld etter kveld stiller opp som natteravner eller deltar i forebyggende arbeid i fritidsklubber, idrettslag, menigheter, frivillighetssentraler, osv. De står på for å hindre at fyll, narkotika, vold og hærverk skal spre seg blant ungdom. Nå har Ernas Høyre også sendt dem sin hilsen: Hun vil fjerne regelen om at ølsalget må stenge innen åtte på kvelden. Isteden skal det kunne foregå døgnet rundt, dvs følge butikkenes åpningstider. Det skal lite fantasi til for å forstå at vi vil få en eksplosjon i kjøp av nye ølkasser i sene kveldstimer blant ungdom og andre som ikke greier begrense seg. Kanskje hyggelig for noen, men vi vil få økte volds- og alkoholproblemer med på kjøpet.

Er det noe nisser og dverge som bygger i berge kan, så er det å ta vare på arvesølvet - som våre energi- og naturressurser og vår felles infrastruktur. Det har vært en bred politisk arv som ble grunnlagt av framsynte nisser i Venstre og Høyre alt på 1800-tallet. Men Ernas Høyre går i sitt program for 2005-09 inn for tidenes utsalg av dette. De vil kun «..beholde en statlig minoritetskontroll i viktige selskaper der staten allerede er i en slik eierposisjon. Dette gjelder primært innenfor finans-, energi- og samferdselssektoren». Det betyr at Høyre vil være klare for å selge seg ned til én tredjedel av aksjene i Statoil, Statkraft, Hydro, Telenor, Posten, Statnett, Mesta, NSB AS, osv – og de vil også selge ut eierandeler i SDØE.

Ja, akkurat når det gjelder gavepakker til de rike, er Erna den største nissen. De som fikk nyte godt av det skandaløse billigsalget av SND Invest under forrige regjering, kunne snart hove inn minst fordoblede aksjekurser. Også de investorene som sikret seg de 30 prosent av Statoil-aksjene som ble solgt ut, har sett verdiene renne inn. Uten å tilføre selskapet noe som ligner på nye markeder eller industrielle allianser, hadde de allerede ved årsskiftet tjent hele 70 milliarder, dvs 60 mrd i verdistigning og 10 mrd i utbytte. Dette er omtrent det samme som vi bruker på hele helsevesenet - sykehus, psykiatri, rusomsorg, osv i 2006. Riktignok gjennomførte en A-regjering første del av salget, men Høyre vil nå gå så mye lenger.

Dette setter Soria Moria-erklæringen en effektiv stopper for. Det skal ikke skje noe videre nedsalg i de viktige selskapene hvor staten er eier eller medeier. For Ernas Høyre er dette et hardt slag. Hun trekker ned nisselua og henfaller til ønsketenking om at noen i regjeringen egentlig ikke er enige i det Soria Moria sier om eierskap – for så å kalle meg og alle som forsvarer den for nisser på lasset. Det kan vi for så vidt leve godt med. Heldigvis var det flest av oss her i landet som på valgdagen satte strek for markedsliberalismen.

Erna og Høyre må gjerne angripe oss politisk – men ikke skyt på nissen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere