RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik ble han Norges rikeste

Sist oppdatert:
John Fredriksen er Norges desidert rikeste mann. Veien dit har gått via glattcelle og krigssoner.

Dagens Næringsliv har i dag anslått at John Fredriksen (61) har en formue på nær 36 milliarder kroner. Han er dermed Norges desidert rikeste mann.

Men alt har ikke vært fryd og gammen. Bunnen for Fredriksen ble nok nådd da han i 1986 ble arrestert av norsk politi og satt på glattcelle, mistenkt for i stor stil å ha tappet olje fra lasten og brukt det som drivstoff på tankskipene.

Fredriksen var heller ikke med i det gode, norske shippingselskap, og Rederiforbundet benyttet anledningen til å sende ut melding til norske medier hvor det ble understreket at Fredriksen ikke var en norsk reder, men en norskfødt britisk reder, og at hans selskap ikke var et norsk rederi.

Fredriksen satt inne i 113 dager. Det tok fire år før denne betente saken endte med at Fredriksen godtok en bot på 2 millioner kroner for å ha satt mannskapet i fare, men slapp unna en rekke langt mer alvorlige punkter.

Denne saken ser ut til å ha preget Fredriksen. Da han ble pågrepet, var han i ferd med å flytte virksomheten sin hjem til Norge, etter å ha bygd seg opp fra ingenting på 1960-tallet, da han begynte i skipsmeglingsfirmaet Blehr & Tenvig.

Men det som skjedde på slutten av 1980-tallet, ser ut til å ha sørget for at Fredriksen forblir utenlandsnordmann.

Skip i krigssonen
Da han ble arrestert, var han etablert som en betydelig, men litt uortodoks, tankreder.

Han satset hardt, tok høy risiko og så ut til å ha meget god nese for timing, noe som er ekstremt viktig i shippingmarkedet.

Blant annet seilte skipene hans flittig med olje fra Iran under krigen mellom Iran og Irak tidlig på 1980-tallet. Flere Fredriksen-skip ble bombet av irakiske styrker. Det var medieomtale av denne virksomheten i krigssonen som for første gang gjorde Fredriksen allment kjent i Norge - og det ikke i noe udelt positivt lys. Krigsprofitør har aldri vært noen hedersbetegnelse.

Etter at Fredriksen utover 1990-tallet konsoliderte tankvirksomheten sin i det som i dag er rederiet Frontline, ble det stadig mer offentlighet, og etter hvert stadig flere milliarder i formue - men svingningene var fortsatt enorme. Frontline-aksjen gikk fra 20 kroner i 1999 til 200 kroner i 2001 - så ned igjen til 30 kroner i 2002. Men så gikk det til himmels, til en ny topp på nær 400 kroner aksjen mot slutten av fjoråret.

Bakgrunnen for oppgangen er at den enorme veksten i verdens oljeforbruk har ført til et skrikende behov for å få fraktet råolje til markeder som USA og Kina.

Sprer risikoen
Det siste året har også Fredriksen solgt seg ned i hjertebarnet sitt, hvor han nå eier 35 prosent.

Aksjesalg kombinert med enorme utbyttebetalinger har gjort at Fredriksen i dag faktisk har over to tredjedeler av sin formue på andre områder enn råoljeshipping, ifølge oversikten til Dagens Næringsliv.

Han har milliardverdier i andre typer shipping, i oljerigger, i oppdrett og i finans, gjennom Aktiv Kapital. I tillegg har han et enormt hus i London, som trolig alene kan være verdt en milliard kroner. Du kan se bilder av eiendommen «The Old Rectory» nederst i saken.

Kunst, kontanter, andre eiendommer og en business-jet bidrar heller ikke til å trekke ned formuen - som i dag virker mer solid og spredd enn på noe tidspunkt før.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere