RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik blir Fredriksens Pan Fish

Sist oppdatert:
Milliardæren er nå storeier i verdens største lakseselskap, men regjeringen kan legge kjepper i hjulene for Pan Fish og Marine Harvest.

I helgen snappet Fredriksen og Pan Fish oppdrettsselskapet Marine Harvest rett under nesen til statlige Cermaq. Nederlandske Nutreco og norske Stolt-Nielsen solgte sine andeler til Fredriksen-kontrollerte Geveran for til sammen ti milliarder kroner.

Mandag kveld kom meldingen alle ventet på, om en sammenslåing av Pan Fish og Marine Harvest.

- Hovedbegrunnelsen for denne fusjonen er at vi møter stadig større konsentrasjon på kjøpersiden. Da er det er viktig å ha nødvendig kritisk masse, sier konsernsjef Atle Eide i Pan Fish.

Myndighetene kan stoppe
Til sammen har selskapene kontroll på 18 prosent av samlet konsesjonsbiomasse i Norge. Pan Fish har konsesjon på 13 prosent, mens Marine Harvest har seks prosent. Det kan skape vansker for de fusjonslystne fiskeprodusentene.

Regjeringen vedtok 21. desember 2005 nye eierbegrensinger i oppdrettsnæringen. Dette medfører at oppkjøp som gir kontroll over mer enn 15 prosent må søke om tillatelse fra regjeringen.

Stortingsrepresentant Torbjørn Hansen i Høyre ber regjeringen holde seg langt unna hjemkjøpet av Marine Harvest.

Fiskeridepartementet har ikke svart på TV 2 Nettavisens henvendelser.

Bekymrer seg ikke
Konsernsjef Atle Eide bekymrer seg ikke særlig for at myndighetene skal blande seg inn i handelen.

- Vi har en jobb å gjøre overfor myndighetene. Her i Norge må vi søke om godkjennelse siden vi kommer over 15 prosent av konsesjonene. Også i Skottland må vi gå i dialog med myndighetene, sier han.

Men han er pragmatisk i forhold til hva de vil gjøre om myndighetene ikke godkjenner fusjonen.

- Vi får vel selge noen konsesjoner da, sier han til TV 2 Nettavisen.

At staten eier en av hans største konkurrenter i Norge, Cermaq, synes heller ikke å rokke ved Eides tiltro til myndighetene.

- Jeg har stor tillitt til at staten gjør en grundig jobb.

Store fra nord til sør
Milliardæren Fredriksen blir storeier i det nye selskapet, som ifølge børsmeldingen vil stå for 20 prosent av verdens lakseproduksjon.

- Vi er størst i alle markedene vi er inne i, størst i Chile, Canada, Irland, Skottland og på Færøyene, sier Atle Eide til TV 2 Nettavisen.

I løpet av 2006 vil det fusjonerte selskapet produsere 346.000 tonn laks.

Kostnadskutt
Selskapet forventer kostnadsreduksjoner på 700 millioner kroner, i tillegg til synergier. Atle Eide sier at kostnaden per produsert kilo fisk skal ned med to kroner. Men nøyaktig hvor besparelsene skal komme kan han ikke si så mye om.

- Vi må ha respekt for at dette er kjøpet er relativt nytt. Vi skal nå snakke med ledelsen i Marine Harvest, og i datterselskapene der ute. Men vi er trygge på at vi skal få igjennom de signifikante endringene, sier han.

- Ser lyst på fremtiden
Til sammen hadde de to selskapene inntekter på over 10 milliarder kroner i fjor. Pan Fish omsatte for i underkant av 2 milliarder kroner, mens Marine Harvest hadde proforma salgsinntekter på 8,3 milliarder kroner.

De to selskapene kan vise til henholdsvis 130 millioner og 510 millioner kroner i driftsresultat for 2005.

Resultatene for 2006 kan bli enda bedre, ifølge en optimistisk Eide.

- Det er en veldig sterk etterspørsel etter våre produkter for tiden, vi sliter med å levere nok. Jeg ser lyst på fremtiden, sier Pan Fish-sjefen.

Han påpeker at hoveddelen av veksten vil komme i Norge og i Chile, samt i videreforedling av fisken.

Lager mer enn laks
Marine Harvest har hatt 70 prosent av sin produksjon i Chile og Norge. I tillegg vil det fusjonerte selskapet ha virksomhet i Canada, Irland, Skottland og Færøyene. Pan Fish har også videreforedlingsvirksomhet i Frankrike og et salgskontor i Japan.

Mens Pan Fish kun produserer laks, har Marine Harvest også produksjon av blant annet kveite, torsk, barramundi og yellowtail.

Fjord Seafoods
Pan Fish-sjefen har hatt kontakt med styrelederen og konsernsjefen i Fjord Seafoods i forkant av at Pan Fish tok over 25,7 prosent av Fjord mandag. Men han ønsker ikke å kommentere om målsettingen for dette kjøpet er integrasjon av Fjord Seafoods også.

- Det er klart vi ikke har kjøpt aksjene for moro skyld, sier han.

Da TV 2 Nettavisen var i kontakt med Helge Midttun i Fjord Seafoods mandag utelukket han ingenting, men Pan Fish-sjef Atle Eide vektlegger et operasjonelt fokus i Pan Fish nå.

- Fokus nå vil være på å skape verdier gjennom et sterkt fokus på de operative anleggene. Så får vi heller senere se på en videre strukturering av næringen, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere