RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Holm,Morten (SCANPIX)

Slik fikk de 13 milloner fra NAV

Sist oppdatert:
Mor og datter skapte 17 angivelig falske barn.

Mandag møter moren i retten tiltalt for svindel.

Etter bred etterforskning mot rom-miljøet har NAV foreløpig bidratt til å få 25 identiteter slettet fra Folkeregisteret.

- Vi har totalt 19 personer og det er tatt ut tiltale mot ti personer. Til sammen dreier tiltalene seg om trygdesvindel på 20 millioner kroner, sier direktør Magne Fladby i NAV Kontroll og innkreving.

Kvinnene som skal ha svindlet mest er mor og datter. Moren er nå tiltalt for å ha svindlet NAV for over åtte millioner kroner. Mandag møter hun i retten for å forsvare seg mot det som kan vise seg å være tidenes trygdesvindel i Norge.

Falske papirer
Ifølge tiltalen skal hun ha klart å svindle til seg falske helsekort og fødselsattester fra ulike kommunale og statlige instanser. Disse skal hun så ha brukt til å skaffe seg et vell av trygdeytelser for 17 fiktive barn. Hun skal i tillegg ha lurt NAV til å tro at den ene sønnen var autist og at en datter led av schizofreni.

Over en 23-årsperiode skal NAV ifølge tiltalen ha utbetalt mer enn åtte millioner kroner til tiltalte.

Ytelsene besto i blant annet barnetrygd, uførepensjon, bidragsforskudd, kontantstøtte, fødselsengangsstønad, nedkomststønad, overgangsstønad, hjelpestønad, grunnstønad og barnetillegg i uførepensjon.

Datteren flyktet
Romkvinnens datter skulle ha møtt i retten tidligere i år tiltalt for lignende svindel for totalt 4,7 millioner kroner.

Sammen står altså mor og datter tiltalt for om lag 13 millioner kroner i trygdesvindel. Datteren møtte aldri i retten og er nå på flukt i Europa.

- Hun har fortalt meg at hun ble forbannet på Norge da utbetalingene uteble og hun tok derfor med seg alle barna og flyktet, sier advokat Randulf Å. Riderbo til Nettavisen.

Han understreker at han ikke vet hvor datteren befinner seg og har heller ikke hatt kontakt med henne på flere måneder.

- Kommer moren til å møte i retten mandag?

- Den siste beskjeden jeg har fått er at, ja, hun møter, sier Riderbo.

Uforstående til tiltalen
- Hva sier din klient til tiltalen?

- Hun bestrider at hun har gjort noe staffbart, sier Riderbo, som representerer både mor og datter.

Personnummer åpner alle dører

Fladby i NAV Kontroll og innkreving har følgende forklaring på hvordan det påståtte trygdebedrageriet har kunnet skje.

- Via kommunens helsestasjoner og regionale sykehus klarte de å få tilrøvet seg både helsekort for gravide og fødselsmeldinger. Dette forledet folkeregisteret til å utstede fødselsattester og personnumre for de fiktive barna, noe som igjen forledet oss til å utbetale en rekke trygdeytelser, sier Fladby til Nettavisen.

Ønsker mere bruk av ID-sjekk
- Er rutinene nå innskjerpet slik at det ikke er mulig å operere med fiktive barn?

- Vi forholder oss til personnumrene vi får av Folkeregisteret. Så det må du nesten spørre dem om. Fra oss er det et ønske om at det innføres legitimasjonsplikt både ved helsestasjoner,

legekontor, sykehus og NAV-kontor, sier Fladby.

NAV-fokus på falske barn
NAV har trappet opp etterforskningen av mulige svindelforsøk via fiktive barn.

- Vi blir mye dyktigere på a avsløre denne type svindel. Vi rekker imidlertid ikke å avsløre alle, da måtte vi ha hatt mye mer ressurser, sier Fladby.

Til tross for mange anmeldelser hvert år, får kontrollarbeidet i NAV bare tatt toppen av isfjellet. Svindelen i rom-miljøet er ikke enestående, for Fladby vet at det foregår trygdesvindel i stor skala også i andre miljøer. De er i gang med fem-seks større prosjekter og har foreløpig ikke kapasitet til mer.

– Flere ressurser gir oss handlingsrom til å holde trykket oppe. Det er verdt pengene. Putt ei krone på oss som driver med dette, og samfunnet får minst fire tilbake, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere