RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik redder verden Island

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Nå får Island internasjonal hjelp ut av krisen.

Den islandske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet annonserer i dag en redningspakke på 6 milliarder dollar, i underkant av 40 milliarder kroner. IMF skal bidra med 1 milliard dollar, mens nordiske sentralbanker og Japan skal bidra med resten.

LES OGSÅ: Børsen i flytsonen

IMF krever restrukturering av banksektoren og gjennomgang av reguleringen, i tillegg til en plan for finanspolitisk innstramming. Statsgjelden er ventet å stige til 100 prosent av bruttonasjonalproduktet, eller landets produksjonsverdi.

Den islandske kronen regnes å bli flytende igjen så fort det lar seg gjøre.

Det norske bidraget
Kommunikasjonssjef i Norges Bank Siv Meisingseth melder at også Norge bidrar til potten.

- Island benytter en kredittavtale på 200 millioner euro, sier Meisingseth til Nettavisen.

Avtalen grunner i et tilbud fra Norges Bank til Island om en kredittavtale på 500 millioner euro fra 16 mai i år.

Ny eier til Glitnir
Etter akutt likviditetsmangel overtok islandske myndigheter i slutten av september det islandske finanskonsernet Glitnir. Tidligere denne måneden ble det klart at en salgsprosess av Glitnir Bank var startet, samt at banken var sikret gjennom bankenes sikringsfond.

I dag melder Glitnir Bank ASA at SpareBank 1-bankene overtar norske Glitnir Bank ASA.

Bankene i SpareBank 1-alliansen kjøper samtlige aksjer i Glitnir Bank for 300 millioner kroner. Virksomheten i Glitnir Bank vil inntil videre bli videreført med hovedkontor i Trondheim.

Den nye eieren av Glitnir Bank er SpareBank 1 SMN (eierandel på 25 prosent), SpareBank 1 SR-Bank (20 prosent), SpareBank 1 Nord-Norge (20 prosent), 16 samarbeidende sparebanker (20 prosent) og Sparebanken Hedmark (15 prosent). Disse bankene er også eiere av SpareBank 1 Gruppen.

- SpareBank 1-bankene har styrke og soliditet til å gjennomføre et slikt kjøp uten tilførsel av ny kapital, sier administrerende direktør Finn Haugan i SpareBank 1 SMN på vegne av de nye eierne av Glitnir Bank.

Solid eier
Glitnir Bank søkte og fikk finansieringsgaranti fra Bankens Sikringsfond 8. oktober i år. Hovedhensikten med likviditetsstøtten var å legge til rette for en strukturell løsning for Glitnir Bank.

- Når banken først måtte selges, har vi vært opptatt av å sikre våre mange kunder og dyktige ansatte på en god måte. Det har vi klart. Glitnir Bank får nå en solid eier med styrke til å utvikle virksomheten og kundeforholdene videre, sier administrerende direktør Morten Bjørnsen i Glitnir Bank.

Glitnir Bank ASA er en norsk bank, som ble etablert i etter oppkjøp av BN-bank og KredittBanken i 2004. Glitnir Bank har vært en del av det nordiske finanskonsernet Glitnir banki hf., som nylig ble overtatt av den islandske stat.

Glitnir Bank ASA har 160 medarbeidere ved kontorer i Trondheim, Ålesund, Fosnavåg og Oslo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere