RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Knut Falch (Scanpix)

Slik skal Røkke felles

Sist oppdatert:
OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Forklaringen til Erik Øye og dokumenterte pengeoverføringer mellom partene, skal ifølge påtalemyndigheten være nok til å felle Røkke for korrupsjon.

Aktor Susie Bergstrand startet mandagen med å legge fram en rekke dokumenter som skal bevise at det har vært omfattende pengetransaksjoner mellom de tiltalte i sertifikatsaken.

Disse dokumentene, sammen med forklaringen til spesielt Erik Øye, mener påtalemyndigheten er nok til å felle de fem tiltalte.

Et møte på Kjell Inge Røkkes kontor 21. mai 2001 er sentralt i saken. På dette møtet mener påtalemyndigheten at mange av avtalene som ligger til grunn for handlingene, ble gjort.

Her skal alle de tiltalte, kanskje bortsett fra Robert Matos, ha vært til stede.

Forklaringer
Erik Øyes forklaring vil stå sentralt i straffesaken. Han er bindeleddet mellom den svenske sjøfartsinspektøren Claes Pallin, og Kjell Inge Røkke, Robert Matos og John Inge Valland.

Påtalemyndigheten mener at alle tre har kjøpt båtsertifikat uten å ha gjennomført den nødvendige opplæringen.

Øyes forklaring vil knytte de tiltalte til straffbare handlinger. Forsvarets oppgave blir derfor å svekke Øyes troverdighet. I den forbindelse har det allerede oppstått strid i retten, om påtalemyndigheten skal å få legge fram et lydbåndopptak som Øye tok opp i en samtale med Valland.

Innholdet i dette opptaket er offentliggjort tidligere, men forsvarerne stiller likevel spørsmål ved om det er holdbart for retten.

Den svenske sjøfartsinspektøren Claes Pallin,er også svært sentral i saken. Han har ikke forklart seg i denne saken tidligere, og det knytter seg derfor stor spenning til hva han kommer til å si.

Svensk til norsk
Aktoratet brukte lang tid på å lese opp hvilken opplæring som inngår i båtsertifikat klasse 8. Påtalemyndigheten vil senere spørre Røkke om han har gjennomført dette omfattende kurset som ga ham båtsertifikatet utstedt 14. juli 2001.

I tillegg kan påtalemyndigheten bevise at Røkke fikk det svenske båtsertifikatet konvertert til norsk, og at Claes Pallin var kontaktperson hvis norske myndigheter hadde spørsmål om utdanningen. Røkke er den eneste av de tre som fikk båtsertifikatet konvertert til norsk.

Pengeoverføringer
Sentralt i saken er et pengeuttak på 100.000 kroner gjort av Kjell Inge Røkkes personlige assistent, John Inge Valland, fra Røkkes personlige konto i Gjensidige NOR Sparebank 22. mai 2001.

I tillegg ble det gjort tre transaksjoner 23. mai 2001: To uttak på 1.165 kroner og 5.000 kroner, samt en overføring på 5.000 kroner til Erik Øyes konto i Postbanken.

Røkke har også overført to ganger 600 kroner til den svenske myndigheten som utsteder båtsertifikat.

God stemning
Da aktor Bergstrand la fram bevisene i retten mandag, var det god stemning i Røkkes leir.

Finansmannen var selv svært aktiv med å kommentere dokumentene overfor sin advokat Ellen Holager Andenæs, som smilte og merket dokumenter med post-it-lapper.

Advokatene er foreløpig sparsomme med å kommentere aktors innledningsforedrag. Det store spørsmålet er om transaksjonene i seg selv er bevis på korrupsjon.

I tillegg skal det være dokumenter fra Sverige som viser at transaksjonene har blitt stoppet i Sverige, og at norsk påtalemyndighet dermed ikke sitter med den fulle oversikt over transaksjonene.

Bortsett fra at Røkke erkjente straffskyld for å ha kjørt Celina Bella uten båtførerbevis, nektet de tiltalte straffskyld på alle punkter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere