RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik skal skattejukserne tas

Sist oppdatert:
Skattemyndighetene tror internasjonale avtaler og nye dataverktøy skal gjøre det mulig å avsløre flere tusen skattejuksere i pyramidespillet World Games.

Etter eget sigende har det internasjonale pyramidesystemet World Games mer enn 200.000 norske medlemmer. Skattemyndighetene tror det er tusenvis av nordmenn som har tjent penger i systemet, som de ikke har oppgitt til beskatning.

Kilder TV 2 Nettavisen har snakket med, tegner et lignende bilde av World Games.

Ifølge disse kildene har ledere i systemet nærmest garantert at utbetalinger via debetkortet Pay2 ikke skal være sporbare for myndighetene - med ett viktig forbehold: at ikke uttakene overstiger en viss grense som gjør at transaksjonene dukker opp i bankenes automatiske varslingssystemer.

Ifølge TV2 Nettavisens kilder har derfor enkelte medlemmer reist rundt fra minibank til minibank for å ta ut penger.

Går det som skattemyndighetene håper, er selv ikke disse forholdsreglene nok.

Jostein Lien ved Fylkesskattekontoret i Nordland forteller at det nå jobbes langs tre akser for å avdekke de mulige skatteunndragelsene. Fylkesskattekontoret i Nordland har ledet arbeidet med World Games, ettersom det i fylket er en relativt stor medlemsmasse.

For det første jobbes det med å etablere bedre kontakt med myndigheter i andre land. Dermed vil det være mulig å foreta sammenligninger på tvers av landegrensene.

Videre har skattemyndighetene nå tatt i bruk et nytt datasystem kalt Kobra, som skal gjøre det mulig å spore transaksjoner foretatt med debetkort. Dette systemet er tatt i bruk i Sverige, og ifølge Lien skal de svenske myndighetene ha hatt stor suksess med det.

Den siste muligheten for å spore transkasjonene i World Games-systemet, er gjennom samarbeid med Visa, som har stått som teknologileverandør til World Games' debtekort.

- Vi tror disse tiltakene skal gjøre det mulig å kartlegge mye av pengestrømmene til og fra Norge i World Games-systemet. Dermed vil vi også ha muligheten til å avsløre skattejuksere, sier Lien til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere