RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik stanser du SMS-svindel

Sist oppdatert:
Stadig flere loppes for penger via uønskede tekstmeldinger. Enkle grep kan sørge for at du stanser mobilsvindlerne. Se tipsene her.

Spam på mobilen, kostbare tekstmeldinger som ikke lar seg stoppe, tilbud som høres for godt ut til å være sant.

Post- og Teletilsynet har opplevd en kraftig økning i antall tilfeller spam, svindel og lureri over mobiltelefonen den siste tiden.

- Bekymret
- Vi er bekymret for den utviklingen vi ser nå. Vi har fulgt og jobbet med dette på internett, hvor spam er et voldsomt problem, men nå ser vi at også mobiltelefoner har blitt målskive for slikt lureri, sier seksjonssjef Annebeth Lange i Post- og Teletilsynet til TV 2 Nettavisen.

Teknikken er ofte den samme som på nett: Lokkemeldinger blir sendt ut til et stort antall personer, og kostnaden for å gå på limpinnen er høy.

- Vi tror at dette foregår på samme måte som på internett, hvor det handles adresser, her i form av mobilnumre, sier Lange.

- Slett med en gang

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Har du blitt utsatt for SMS-svindel?
Ja, jeg er blitt lurt
Nei, aldri
Jeg aner ikke
Bryr meg ikke

Se resultat
TV 2 Nettavisen skrev i går at et utall nordmenn har de siste dagene mottatt tekstmelding om at de har vunnet en konkurranse hvor premien er et reisegavekort til 2000 kroner. Onsdag sendte Forbrukerombudet ut brev til de involverte firmaene og påpekte at kampanjen medførte brudd på markedsføringsloven. Både Telenor og NetCom har gitt aktørene frist til i dag med å stoppe videre utsendelse av tekstmeldingene.

Mottar du uønskede meldinger på mobilen er det ett klart råd du bør følge, mener Lange.

- Slett meldingen, ikke svar. I de aller fleste tilfellene er det bare tull og det koster deg penger, sier hun.

Krever aktivt samtykke
Post- og Teletilsynet jobber for tiden med samferdselsdepartementet om et prosjekt for å begrense og stanse spam på internett. Mange av de vernereglene som gjelder på nett, er like gode for mobilbrukerne, mener Lange.

- Det går på at du skal være forsiktig med å spre adressen din, og være på vakt mot tilbud som kommer utsendt fra selskaper du ikke har hørt om og hvor beskjeden åpenbart er sendt til flere enn deg selv, sier Lange.

Også Telenor Mobil har utarbeidet tips som skal minske faren for å bli utsatt for uønskede tekstmeldinger og lureri over mobiltelefonen.

- Heldigvis er man godt beskyttet mot spam i Norge. Det krever såkalt aktivt samtykke, for at du skal kunne motta reklame over mobilen. Det holder for eksempel ikke at noen venner skal ha vervet deg. Hvis du ikke har registrert deg på ett sted så er det et klart brudd på reglene å sende deg reklame eller tilbud, sier assisterende informasjonssjef i Telenor Mobil, Esben Tuman Johnsen til TV 2 Nettavisen.

Slik unngår du spam
For å verne deg mot mobilspam er første regel å verne om mobilnummeret ditt. Tenk deg nøye om før du registrerer deg med alle kontaktdetaljer.

Vurder dette særlig sterkt dersom det aktuelle firmaet, nettstedet eller organisasjonen er ukjent.

Hvis du skulle motta spam bør du melde fra til mobiloperatøren din så snart som mulig. Alle operatører inngår avtaler med tjenesteleverandører, og utsendelse av spam er et brudd på disse.

Ikke spre dine venners mobilnumre.

Hvis du stadig mottar tekstmeldinger fra samme leverandør, og ikke klarer å stoppe utsendelsene kan det som regel hjelpe å sende en tekstmelding tilbake med ”stopp” som eneste tekst. Blant annet benytter Telenor dette som en felleskommando i de fleste av leverandøravtalene sine.

Husk at det ikke er lov å sende reklame over mobil med mindre du har godtatt dette selv. Det holder ikke at ”andre venner” skal ha gjort dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere