RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik svindles du på nettet

Sist oppdatert:
Mange nordmenn blir lurt av svindlere via internett eller e-post. Her er de vanligste luremetodene.

Daglig mottar Forbrukerombudet henvendelser fra folk som har blitt utsatt for e-post- eller internettsvindel. Nå har ombudet laget en liste over de vanligste metodene svindlerne bruker.

1. Lotterigevinster og «pengebrev»
Her sender svindlerne ut en e-post, der det lokkes med at du har vunnet en milliongevinst i et utenlandsk lotteri du aldri har hørt om før. Det er også en annen variant der du får tilbud om å hjelpe en ukjent person med å flytte store pengesummer, ofte ved hjelp av din bankkonto. Svindelmetoden går ofte under navnet Nigeria-bedrag.

På denne måten prøver svindlerne å lure fra deg personopplysninger og kontonummer, eller får deg til å betale et såkalt gebyr.

For å sjekke om andre har opplevd det samme, kan du gå inn på Fraudwatch International og Rip-Off Report.

2. Kredittkortsvindel og «phishing»
Enkelte nettsteder, særlig de av pornografisk karakter, lokker med gratis tilgang så lenge du oppgir kredittkortnummeret ditt. De skal angivelig bare bruke dette til å sjekke om du er over 18 år.

En annen metode er å sende en e-post som ser ut som den kommer fra banken din, der du bes om å oppgi kontonummer, kredittkortnummer og liknende. Det er dette som kalles «phising».

Moralen er at du aldri må gi fra deg slike opplysninger når du får henvendelser av denne typen. Kontakt banken din dersom du er i tvil.

3. Nettauksjoner
Mange har opplevd å bli svindlet eller forsøkt svindlet på nettaksjonssteder som Finn.no, Qxl.no eller eBay.com. Den mest åpenbare metoden er å kreve betaling for varer som ikke finnes.

I tillegg kan personer fra utlandet kontakte deg, med ønske om å kjøpe noe du har lagt ut for salg. De foreslår betaling via sjekk eller andre usikre betalingsmidler, eller ber deg om kontonummer og personopplysninger. Dette er en variant av Nigeria-bedrageriene.

4. «Du har vunnet en reise!»
I en e-post får du beskjed om at du har vunnet en reise, ofte til Florida. Men i realiteten må du betale for en pakkereise av langt dårligere kvalitet enn forespeilet. Ofte blir det lagt på flere og flere uforklarlige gebyrer underveis. Enkelte reisearrangører krever også at du blir med på timeshare-demonstrasjoner.

Også i dette tilfellet kan du søke etter informasjon om svindlerne på Fraudwatch International og Rip-Off Report.

5. Slankeprodukter og andre vidundermidler
På flere nettsteder lokkes det med produkter som skal ha de mest fantastiske virkninger. Selgerne har imidlertid problemer med å dokumentere den påståtte virkningen.

For å sjekke om midlene virkelig er så bra, kan du kontakte Mattilsynet eller Forbrukerombudet. Vurdering av legemidler er det Legemiddelverket som står for. Du kan også gjøre et generelt søk på Google.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere