RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Per-Ole Hegdahl NARF
Per-Ole Hegdahl NARF Foto: Sturlason. (Sturlason AS Polyfoto)

Slipper avgift - men får skattesmell på over 15 prosent

Sist oppdatert:
Null arveavgift gir saftig skattesmell for mange nordmenn - sjekk om det gjelder deg

Regjeringen vil fjerne arveavgiften med virkning fra 1. januar 2014, varsles det i tilleggsproposisjonen som ble offentliggjort i dag. Det kan, ironisk nok, føre til en høyere skattebelastning for spesielt eiere av utleieboliger.

- Nordmenn risikerer faktisk å måtte betale langt mer i skatt enn arveavgift når regjeringen nå vil fjerne hele arveavgiften, sier advokat i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening Per-Ole Hegdahl til Nettavisen NA24.

Samtidig med fjerning av arveavgiften foreslås det nemlig en klar innstramming i skattereglene. Fra 1. januar 2014 blir det slik at arving/gavemottaker skal overta arvelaters/givers inngangsverdi. Dette kan bety betydelig økt skatt for mange, for eksempel ved overføring av næringsvirksomhet eller sekundærbolig.

- Det at arveavgiften fjernes er gledelig og bra. Likevel, ved å fjerne arveavgiften innføres kontinuitet på formuesobjekter som ikke kunne vært solgt skattefritt på dødsfallstidspunktet (alt annet enn bolig, fritidsbolig og landbruk).

Kontinuitet innebærer at man «arver» arvelaters inngangsverdi og det vil i mange tilfeller medføre at arvemottaker må betale mer i skatt/avgift enn om han måtte betale arveavgift etter nåværende regler.

Hegdahl illustrerer med et eksempel:
Har arvelater kjøpt eiendom for 10 kroner som har steget til 100 kroner ved dødsfallstidspunktet ville arveavgiften marginalt vært 10% av 100 kroner = 10 kroner på dødsfallstidspunktet i rett nedadgående linje. Ved arvingens senere salg med verdi på eiendommen lik 200 kroner ville gevinsten blitt 28% skatt på 100 (200 – 100 = 100 kroner) lik 28 kroner. Samlet skatt og avgift ville derfor blitt 10 + 28 = 38 kroner.

Med nye regler blir gevinstbeskatningen lik 28 prosent av 190 kroner (salgsverdi kr 200 – inngangsverdi arvet kr 10 = 190) lik 53,2 kroner.

Fjerning av arveavgiften kan med andre ord gi økt avgift/skatt for arvingene, i Hegdahls eksempel en økning på (40 prosent) og tilsvarende økte inntekter for staten.

- Vi synes ovennevnte er viktig å «pinpointe», da mange synes å juble over at arveavgiften nå blir fjernet, mens det i realiteten er staten som har størst grunn til å juble i mange tilfeller, sier Hegdahl.

Han får støtte av fagsjef i Skattebetalerforeningen Rolf Lothe.

- Forslaget om å fjerne arveavgiften kan gi noen skattesjokk
- Mange vil spare store penger på å gjøre grep før nyttår, sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen.

- Det er bra at regjeringen velger å fjerne arveavgiften. Men jeg tror ikke alle er klar over at de kan risikere å måtte betale langt mer i skatt enn arveavgift når de arver, sier Lothe.

Samtidig med fjerning av arveavgiften foreslås det nemlig en klar innstramming i skattereglene. Fra 1. januar 2014 blir det slik at arving/gavemottaker skal overta arvelaters/givers inngangsverdi. Dette kan bety betydelig økt skatt for mange, for eksempel ved overføring av næringsvirksomhet eller sekundærbolig.

Skattebetalerforeningen har utarbeidet et relativt enkelt eksempel som viser hvordan de nye reglene kan føre til høyere skatt enn det arveavgiften ville blitt.

Eksempel:
Ekteparet A og B har en utleiebolig som de i sin tid betalte 1 million kroner for. I dag har boligen en verdi på 3 millioner kroner. Urealisert gevinst er dermed 2 millioner kroner. Dersom A og B selger boligen, gir dette en skatt på 560.000 kroner (kr 2 mill. * 28 %).

A og B har en datter, C. Hvis A og B gir bort boligen til C før 1.januar 2014, vil Cs inngangsverdi være 3 millioner kroner, fordi det gjelder et diskontinuitetsprinsipp ved overføring av denne type eiendeler. Den skattepliktige (urealiserte) gevinsten er dermed falt bort.

Overføringen til C utløser en arveavgift på kr 179.600. Det vil si at du sparer 380.400 kroner på å arve før nyttår enn å overføre etter nyttår. I et skatte- og avgiftsmessig perspektiv er overføringen til C derfor gunstig.

- Gi arv før nyttår
For mange vil det lønne seg å snu seg raskt rundt og dele ut forskudd på arv, spesielt hvis dette har vært aktuelt å gjøre innen få år uansett.Spørsmålet er ganske enkelt om arveavgiften vil være lavere enn den latente skatten som oppstår ved arv fra neste år av, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no.

- Hvis for eksempel foreldrene har en utleiebolig som har en inngangsverdi på 1 million kroner, og har en markedsverdi på 2,5 millioner kroner, vil den latente skatten fra 2014 være 405.000 kroner (27 prosent av 1,5 millioner kroner).

Arveavgiften vil være 189.000 kroner, hvis arve/gavemottakeren ikke har mottatt annen arv tidligere. For livsarvinger er den maksimale avgiften 10 prosent, det vil 250.000 kroner her.

- Dette betyr at ved å betale arveavgift i år blir denne 216.000 kroner lavere enn den latente skatten. Eventuelt 155.000 kroner lavere ved maksimal arveavgift. Dette gjelder altså ikke på boliger og hytter som kunne vært realisert skattefritt av arvelater, sier Pedersen.

Fjerning av arveavgiften vil kun slå positivt ut for arvinger av aksjefond og aksjer. De har ikke noe å spare på å overføre aksjer før 31.12, da de etter dagens regler har kontinuitet, hvilket innebærer at arvelaters (event. giver ved forskudd på arv) skattemessig inngangsverdi overføres til arvingen for beregning av gevinst ved et senere salg.

- Gir bøndene økning
Finansminister Siv Jensen (Frp) sier avvikling av arveavgiften vil føre til at bøndene får en skatteøkning. Men om effekten er like stor som Norges Bondelag mener, er hun usikker på.

Bondelaget mener regjeringens forslag om å fjerne arveavgiften vil føre til en skatteskjerpelse på en halv million kroner per gårdsbruk, til sammen 1 milliard kroner i hele jordbruket, skrev Nationen tirsdag.

Årsaken er at endringen vil føre til en kraftig reduksjon i avskrivningsgrunnlaget på gårdsbrukene ved generasjonsskifter, noe som gir høyere framtidig skatt.

- Regjeringen har foreslått å avvikle arveavgiften, og i den sammenhengen foreslår vi gunstigere regler for fastsettelse av skattemessig inngangsverdi for landbrukseiendom enn hva som foreslås for andre næringer, skriver Siv Jensen i en kommentar til avisen.

- Det er likevel riktig at avvikling av arveavgift fører til noen innstramminger for landbruket, legger hun til.

Jensen sier imidlertid at Finansdepartementet ikke har tilstrekkelig informasjon til å vurdere i hvilken grad eksempelberegningene som Bondelaget viser til, er representative.

- Vi kan derfor ikke gå god for beregningene, skriver hun.

Nationen skrev onsdag at finanspolitikere i både Høyre, Frp, Venstre og KrF ber Finansdepartementet komme med en redegjørelse om hvilken effekt fjerningen av arveavgiften har for norske bønder. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere