RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Sløser bort minst 30 milliarder kroner

Sist oppdatert:
Staten og kommunene sløser bort minst 30 milliarder kroner året på dårlige innkjøpsprosesser.

Staten handler årlig varer og tjenester for 159 milliarder kroner eksklusiv offentlig forretningsdrift og oljesektoren. Kommunene handler inn for 145 milliarder kroner.

10 og 15 prosent av dette, mellom 30 og 45 milliarder kroner, kunne vært spart dersom innkjøpsbyråkratene hadde vært flinkere, ifølge en rapport utarbeidet av analyseselskapet Menon Economics for arbeidstagerorganisasjonen Akademikerne. Det skriver aftenposten.no mandag.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Rapporten forteller at manglende, eller uklar definisjon av hva som ønskes og dårlig formulerte anbudsbeskrivelser, bidrar til feilleveranser uten verdi for brukerne. Innkjøpere klarer ikke å utlyse anbud som gir det beste tilbudet, eller avgjøre hvilke tilbud som er best. Dette fører også til at gode leverandører skyr anbudsrunder, noe som gir svekket konkurranse.

Et eksempel på tungvint offentlig innkjøpsprosess er Stavanger-bedriften Tre og Stål AS .

For å være med i et anbud om å levere kontor- og skolemøbler måtte bedriften levere 22 ringpermer med dokumentasjon og spesifikasjoner. Papiret veide tilsammen 60 kilo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere