RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt på kinesisk oljefest?

Sist oppdatert:
Kinas oljeimport, som har vært en viktig drivkraft bak de sterke oljeprisene, har stabilisert seg og vil falle innen tre år. Det mener toppsjefen for kinas tredje største oljeselskap.

Kina har vært den store driveren for at oljeprisen har steget til nye rekorder de siste årene. En enorm appetitt for olje, drevet av en kraftig og ekstrem ekspansjon av økonomien i landet, har sendt oljeprisen til nivåer som var helt utenkelige ved inngangen til dette årtusenet.

NA24 - din næringslivsavis

Men nå går en av de mektige herrer i den kinesiske olje- og energibransje ut og mener den kinesiske oljeimporten vil avta i årene som kommer, ettersom styresmaktene vil ta grep for å konservere olje.

Nedgang i vente
Importen av olje vil være på nær 130 millioner metriske tonn før den faller, noe som vil hjelpe på de globale prisene på langsiktig basis. Det sier styreformann Fu Chengyu i oljeselskapet Cnooc, ifølge Bloomberg News.

- Politikken med energisparing vil ta tre til fire år til å implementere. Jeg føler meg sikker på at energiimporten ikke vil bli så sterk som vi trodde før, sier Fu videre i intervjuet.

Fallende ordrer fra en av verdens raskest voksende økonomi, som har mer enn doblet oljekonsumet de siste ti årene, vil utvilsomt senke presset på det stramme oljemarkedet. Dette kan bli scenarioet dersom kinesiske myndigheter lykkes med å stenge ned fabrikker som sløser med energi, fastsette energieffektive mål for biler og øke drivstoffpriser for å begrense bruken, skriver Bloomberg News.

Kinas energiforbruk er i dag 8,4 metriske tonn oljeekvalienter per 10.000 dollar i bruttonasjonalprodukt. Det er 3,4 ganger hva som er gjennomsnittet i verden, og 8 ganger forbruket i Japan. Det er fire ganger forbruket i USA.

Fortsatt sterk
Men enn så lenge kan oljeeksporterende land, som har levd ekstremt godt på Kinas tilsvarende ekstreme oljetørste, trøste seg med at det ikke er tegn til at Kina har senket sin oljeimport.

Brutto nasjonalprodukt for Kina steg med 10,9 prosent i første halvår. Importen av olje steg 16 prosent til 73,3 millioner tonn, tilsvarende 2,97 millioner fat per dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere