RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snart får du over 60.000 kroner

Sist oppdatert:
I løpet av de neste to ukene fylles de aller flestes konto med mer enn 60.000 kroner. Sjekk nøyaktig hvor mye du får.

Feriepenger og skattepenger er på vei og vil være inne på kontoen din innen utgangen av juni. Og takket være sedvanlig god norsk lønnsøkning siste år blir det nok en gang rekordtall.

I snitt 45.000 kroner netto i feriepenger
Nordmenn som i fjor lå på gjennomsnittinntekt på cirka 450.000 kroner får denne måneden en feriepengeutbetaling på 48.808 kroner netto. Er du i tillegg en av de 2,55 millioner skattytere som får penger igjen på skatten kan du vente deg ytterligere 11.652 kroner.

Det trekkes ikke skatt av feriepengeutbetalingen slik at den samlede utbetalingen til folk flest (som er i jobb) får hele 60.460 blanke norske kroner inn på konto innen utgangen av juni. Det viser beregninger utført av privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no.

Se tabellen nederst for hvor mye akkurat du kan vente deg i feriepenger

De aller fleste arbeidsgivere betaler ut feriepenger i juni på samme dag som du ellers ville fått vanlig lønn. Dermed har du penga på bok før fellesferien starter 1. juli. Staten går foran med et godt eksempel og betalte allerede i går onsdag 12. juni ut feriepengene (lønnsutbetaling i staten er den 12. hver måned).

Skattepengene er også på vei og vil være på kontoen din siste uken i juni.

Nøyaktig når leser du mer om i artikkelen: Så lenge må du vente på skattepengene

Offisielt har skattemyndighetene to uker på seg fra du har fått skatteoppgjøret til eventuelle penger til gode skal være på kontoen din. Det betyr at du kan risikere å vente på pengene er på bok til ut i juli.

Skattepengene på bok 27. juni
I praksis får imidlertid de aller fleste skattepengene på konto i løpet av samme dag skatteoppgjøret mottas eller påfølgende dag.

I fjor fikk om lag 75 prosent av alle skattytere fått skatteoppgjøret på den første utleggelsesdatoen. I år er datoen onsdag 26 juni - altså to dager etter St. Hans.

Ifølge foreløpige tall (de endelige tallene kommer fra 26. juni) er det 2,55 millioner skattytere som får igjen på skatten. Totalt mottar de 29,7 milliarder kroner som gir et snittbeløp til gode på 11.652 kroner.

753.300 nordmenn fikk totalt 13,8 milliarder kroner i restskatt som gir et snittbeløp på 18.355 kroner.

Feriepengeutbetalingsguide:

Forklaringer/forutsetninger:
Feriepengegrunnlaget: Grunnlaget opparbeidet i 2012

Feriepenger: Beregnet ut fra 5 uker ferie, og 12 prosent feriepenger

Trekkprosent: Trekkprosenten (skatt betalt på 10,5 mnd) på inntektene uten noen ekstra fradrag eller inntekter.

Netto utbetalt: Lønn utbetalt i en femukers periode etter skatt

Hva er feriepengegrunnlag?
Feriepengegrunnlaget er den lønnen du mottok i fjor, men ikke medregnet feriepengene.

Se på lønnslippen din fra i fjor. Her ser du hva jobben faktisk betalte i lønn og hva som ble utbetalt som feriepenger. Det du får i feriepenger i år er altså 10,2 prosent av utbetalt lønn i fjor (12 proent hvis du har fem ukers ferie). Men du får ikke feriepenger av feriepenger.

Feriepengegrunnlaget har flere begrensninger. Foreksempel regnes ikke utbetalinger som gjelder dekning av utgifter til bilhold, kost, losji og lignende fra arbeidsgiver.

Kilde: smartepenger.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere