RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solgte fisk for 28 milliarder

Sist oppdatert:
Etter tre år med nedgang, er omsider sjømateksporten på vei opp igjen. I fjor økte den med 7,5 prosent, og næringen eksporterte for 28 milliarder kroner.

Målt i volum falt eksporten med 7,5 prosent. Dermed ser det ut til at norske sjømateksportører har fått glede av en generell prisøkning på sine produkter, eller at de nå selger mer lønnsomme produkter enn før. Elle begge deler.

Det hele koker ned til at bransjen nå vokser igjen. Etter tre år med i en fallende trend, er eksporten på vei opp igjen. Det viser nye tall fra Eksportutvalget for fisk.

EU-eksporten vokser
EU er det desidert viktigste markedet for norsk fiskeeksport, og er for tiden også det markedet som vokser mest i absolutte tall. I fjor importerte våre naboland på kontinentet norsk sjømat for 17,1 milliarder kroner. Det var mer enn 960 millioner kroner mer enn før, og utgjorde nesten halvparten av verdiveksten på til sammen 2 milliarder kroner.

Det raskest voksende eksportmarkedet er Russland. I fjor importerte russerne sjømat for 2,6 milliarder kroner, en økning på 642 millioner kroner i forhold til 2003.

Landene utenfor EU, hvor Japan i tillegg til Russland, er de viktigste markedene, økte sin andel av eksporten med ett prosentpoeng til 39 prosent.

Oppdrettsfisken vokser
Fortsatt er villfisk den viktigste bestandelen av norsk fiskeeksport, men oppdrettsnæringen tar innpå. Opdrettet laks og ørret utgjør nå 44 prosent av samlet eksportverdi.

Ekporten av nye arter viser også en positiv trend. Oppdrettet kveite, røye, tosk og blåskell øker med opptil 35 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere