RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spanderer 2 mrd. på CO2-fri gasskraft

Foto: Erik Johansen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Regjeringen oppretter et fond på to milliarder kroner for å gjøre Norge til foregangsland innen CO2-fri gasskraft.

Regjeringen tar samtidig sikte på å opprette et statlig innovasjonsselskap i Grenlandsområdet.

Jakter på alternativer

Opplegget for å stimulere til utviklingen av gasskraftverk med CO2-håndtering ble presentert av statsminister Kjell Magne Bondevik og olje- og energiminister Einar Steensnæs på en pressekonferanse i regjeringskvartalet fredag.

Fondet på to milliarder kommer på toppen av de 150 millionene som samarbeidsregjeringen allerede har bevilget til formålet.

- Regjeringens innsats på dette området har ført til at det har kommet opp mange nye, spennende teknologikonsepter for CO2-håndtering. Samtidig har flere ulike miljøer varslet konkrete planer for å ta i bruk slik teknologi, sier Steensnæs.

CO2-utfordring

Allerede i Sem-erklæringen flagget Bondevik-regjeringen at de ville satse tungt på CO2-fri gasskraft som alternativ til de konvensjonelle gasskraftverkene som er planlagt flere steder langs norskekysten. Målene ble konkretisert i en egen stortingsmelding om innenlands bruk av naturgass i 2002.

Dyrt

Problemet er at det med dagens teknologi er dyrt å skille ut og fjerne klimagassen CO2 som oppstår ved forbrenningen av naturgass. Nå trapper regjeringen altså opp pengebruken for å stimulere til videre forsknings- og utviklingsinnsats.

- For å bidra til å realisere prosjektene kreves ytterligere økonomisk innsats, konstaterer Kjell Magne Bondevik.

Nytt selskap

Innovasjonsselskapet i Grenland skal i første omgang sørge for å etablere et nasjonalt gassteknologiprogram. Avkastningen fra fondet på to milliarder skal disponeres av det nye innovasjonsselskapet, og blant annet finansiere utprøving av ny teknologi i pilot- og demonstrasjonsanlegg for gasskraftverk med CO2-håndtering.

Norge har undertegnet Kyoto-avtalen fra 1997, som krever at vi reduserer klimagassutslippene med én prosent i forhold til nivået i 1990 innen 2008-2012. Ferske utslippsdata viser at Norge ligger dårlig an i forhold til å nå dette målet.

Glede i Grenland

- Dette er et gjennombrudd, sier Per Wold, prosjektleder i Telemark Gassforum og assisterende direktør i Herøya Industripark i Porsgrunn til TV 2 Nettavisen.

Han karakteriserer to milliarder kroner som ”en voksen kapital” og mener pengene vil utgjøre et godt grunnlag å jobbe fram teknologi for en miljøvenlig gassanvendelse i regi av innovasjonsselskapet i Grenland.

Rørledning neste?

Men Wold og gass-tilhengerne i Grenland håper på mer:

- En ting er forskning og utvikling. En annen ting er spørsmålet om infrastruktur. Den neste store prøvesteinen blir gassmeldingen fra olje- og energiministeren som er varslet før sommeren. Vi håper staten vil se på en gassrørledning fra Kårstø til Grenland som en grunnlagsinvestering i infrastruktur, sier Wold.

- Positivt, sier PIL

Prosessindustriens Landsforening (PIL mener det er svært positivt at Regjeringen nå vil forsere teknologiutviklingen for gasskraftverk. Satsingen vil kunne bringe CO2-teknologien frem til pilottesting i industriell skala raskere, heter det i en pressemelding.

PIL forventer at Regjeringen i stortingsmeldingen om innenlands bruk av gass følger opp på infrastruktursiden og sier hvordan den vil bidra til utbygging av infrastruktur for distribusjon av gass til områdene med de største konverteringspotensialene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere