RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spår boligprisene ti prosent opp

Sist oppdatert:
Ekspertene er enige om at boligprisene skal kraftig opp neste år, og veksten kan bli hele 10 prosent.

Statistisk sentralbyrå (SSB) la i forrige uke frem sine vurderinger av den økonomiske utviklingen i Norge de nærmeste årene. Ifølge tallene skal boligprisene øke markant.

Neste år tror SSB at boligprisene vil stige 6,3 prosent, og så gå opp 7,3 prosent per år de påfølgende to årene. I år har boligprisene steget 3,7 prosent.

- Ti prosent eller mer

- Vi tror boligprisene vil øke ti prosent eller mer i 2004. SSBs tall for de neste tre årene er i sum riktige, men vi tror effekten kommer mest til neste år, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

Juel mener prisene vil ha størst vekst i 2004 på grunn av rentefall, økende optimisme og inntektsforventninger.

Anslagene stemmer

Daglig leder Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret tror også på en markant oppgang i boligmarkedet.

- SSBs anslag stemmer langt på vei med vårt bilde. Vår prognose på mellom fem og seks prosent opp neste år blir forsterket, sier Øye til TV 2 Nettavisen.

Psykologi preger markedet

Øye mener SSBs videre anslag for boligprisene i 2005 og 2006 er i henhold til Prognosesenterets egne vurderinger. På sikt tror han imidlertid at veksten dempes, og vil være på linje med annen prisøkning.

Men Øye påpeker det er like mye psykologi som preger boligmarkedet som reelle tall. Derfor forutsetter prisveksten at det ikke skjer noe med både økonomiske og psykologiske konsekvenser.

- Markant og reell oppgang

I likhet med de andre aktørene, tror eiendomsmeglerbransjen på en prisøkning. Høstens boligmarked har hatt høy temperatur, og objektene har forsvunnet raskt. Med tro på en relativt langvarig lav rente, er det ikke mye som tilsier at farten skal ned neste år.

- Slik utsiktene er nå, ser det ut til å bli en prisoppgang på mellom fem og åtte prosent. Det ligger an til en markert og reell oppgang i boligprisene, sier leder av Postbanken Eiendomsmegling, Øivind Rastad, til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere