RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spår industriens død

Sist oppdatert:
På åtte år er 51.000 industriarbeidsplasser i Norge forsvunnet. Professor Torger Reve mener den tradisjonelle industri-arbeideren i Norge går mørke tider i møte.

Det er i forbindelse med nedleggelsen av Norske Skogs fabrikk Union i Skien BI-professor Torger Reve spår om fremtiden.

- Det er alltid kjedelig og leit når en bedrift legger ned, men det er en viss type industri i Norge vi ikke bør felle så mange tårer over å miste, sier BI-professor Torger Reve til Dagsavisen.

Reve mener industriarbeideren i større grad vil være dataoperatører og ingeniører. Han tror den klassiske fagarbeideren vil slite i fremtiden, og viser til maritim og oljebasert industri som klarer seg svært godt uten denne typen arbeidere. I tillegg har det vært mye nyinvestering her til lands, som er en kontrast til hva som skjer i Skien.

Samtidig fnyser Reve av kritikken som er rettet mot Norske Skog for manglende samfunnsansvar.

Den tidligere BI-rektoren påpeker at Norske Skog er et internasjonalt selskap på det globale markedet, og at de ikke tar mer samfunnsansvar enn det amerikanske selskaper i Norge gjør.

51.000 forsvunnet
Den planlagte nedleggelsen av Norske Skog Union i Skien har skapt stor debatt. Men bare i fjor forsvant 8.000 jobber i industrien, like mye som 20 Union-fabrikker.

– Det nærmer seg en kritisk grense, sier LO-leder Gerd-Liv Valla til Dagsavisen.

380 arbeidsplasser ser ut til å gå tapt på Union fabrikker i Skien. Siden Kjell Magne Bondevik ble statsminister i 1997 er det blitt 51.000 færre industriarbeidere i Norge.

LO-leder Gerd-Liv Valla mener nedgangen er så kraftig at det nærmer seg en kritisk grense for den norske industrien.

– På 90-tallet klarte vi å snu utviklingen og skapte 40.000 nye industriarbeidsplasser. Det skal vi klare igjen, sier LO-lederen til Dagsavisen. Hun roser næringsminister Børge Brende for hans håndtering av Union-saken, men mener ellers at regjeringen har vært for passiv i forhold til industrien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere